Jogászokat vertek Pakisztánban

Botokkal támadtak a rendőrök ellenzékiekre és jogászokra tegnap a pakisztáni Karacsiban. A tüntetők kora reggel kezdtek gyülekezni a bíróság épületénél, innen indultak a főváros felé a "nagy menetelésre", amelylyel a kormány ellen tiltakoznak. A tiltakozók gépkocsioszlopa Pandzsáb tartomány közigazgatási központjának, Lahornak az érintésével március 16-án, hétfőn érkezne meg a fővárosba, Iszlámábádba.

A Reuters szerint az összecsapások után a hatóságok megengedték, hogy a jogászok és az ellenzéki pártok aktivistái buszokra és autókba szálljanak, és elinduljanak a főváros felé. A város határánál azonban megállították őket. A pakisztáni média szerint a kormány azt tervezi, lezárja a fővárosba vezető utakat - írta az MTI.

Civil ruhás rendőrök tartóztatnak le egy politikai aktivistát Karacsiban. A rendőrök nagy erőkkel várták a tiltakozókat
Civil ruhás rendőrök tartóztatnak le egy politikai aktivistát Karacsiban. A rendőrök nagy erőkkel várták a tiltakozókat

Annak ellenére, hogy a hatóságok közölték, nem állnak a menet útjába, tegnap is folytatódtak a letartóztatások. Így már legalább 400 ellenzéki vezetőt és jogászt tart fogságban a rendőrség. Szerdán a hatóságok csaknem 300 ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe, és betiltották a tiltakozó gyűléseket két tartományban. A kormány azzal indokolta a döntést, hogy ezek vérontáshoz vezetnének. A jogászok a "nagy meneteléssel" akarják kikényszeríteni az előző elnök, Pervez Musarraf által elmozdított bírák, köztük a legfelsőbb bíróság elnökének visszahelyezését állásukba. Aszif Ali Zardari államfő azonban ezt vonakodik megtenni, mert attól fél, Iftikar Csaudhari megsemmisítené a neki adott amnesztiát, ha viszszahelyezné posztjára. Zardari korábban már 11 évet ült börtönben gyilkosság és korrupció vádja miatt - bár ő ellene folytatott politikai hadjáratként értékelte mindezt.

A jogászokhoz csatlakozott az ellenzék is, köztük Navaz Sarif volt kormányfő pártja, a PML-N is. Sarif arra kéri a lakosságot, tiltakozzanak a legfelsőbb bíróság február 25-én hozott döntése ellen, amelylyel kizárta őt a politikai életből, és amely lépés mögött Zardarit sejti. A korábbi koalíciós partnerek, Sarif és Zardari közti hatalmi harc kiéleződése rosszul jön a nyugati határvidékeken a tálibokkal küzdő, és a gazdasági válság által mélyen sújtott Pakisztánnak.

A Reuters szerint az elmúlt napokban amerikai diplomaták minden oldallal tárgyaltak, hogy elkerüljék, hogy Pakisztánban eluralkodjon az erőszak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.