Újra téma Amerikában az "Izrael-lobbi"

Csütörtökre már akkora hullámokat vert egy napok óta zajló kinevezési botrány az amerikai fővárosban, hogy elérte a The Washington Post és a The New York Times címlapját is.

Charles W. Freeman, akit a Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC) elnöki posztjára javasoltak, kedden lépett vissza a jelöltségtől. A fővárosban azt vitatják, hogyan juthatott el idáig az USA egykori rijádi nagykövete, akinek Izraelről tett éles nyilatkozatai korábban is ismertek voltak, és mi késztette most a viszszakozásra? "Egy vezető hírszerzési tanácsadó visszalépése vitát gerjesztett arról: a hatalommal bíró Izrael-párti lobbiérdekek vajon aránytalan befolyással bírnak-e afelett, ki szolgál az Obama-adminisztrációban" - írja a Post, a címben idézőjelbe téve az "Izrael-lobbit", érzékeltetve, ez Freeman szóhasználata.

A hírszerzési tanács feladata az USA 16 titkosszolgálata által készített jelentések elemzése. Elnökének felettese a teljes hírszerzés főnöke, Dennis C. Blair, aki a fehér házi adminisztrációváltással szintén új a poszton. Freeman az ő jelöltje, és a Times értesülése szerint Barack Obama elnök környezetében meglepődtek, amikor e tervéről tudomást szereztek, megérezve: baj lesz.

A közel-keleti politikáról való nézetei mellett az arabul és kínaiul is beszélő 66 éves Freeman szoros rijádi és pekingi kapcsolatait is aggályosnak találták. A Capitoliummal láthatóan jó kapcsolatokra törekvő Fehér Háznak a legkevésbé sem hiányzott, hogy Leon Panetta, a CIA új igazgatójának vitatott kinevezése után újabb hírszerzési jelölt miatt rúgja össze a port a kongresszussal, amely hamar elővette Freeman korábbi nyilatkozatait.

"A palesztinok brutális elnyomása az izraeli megszállás révén a jelek szerint végeláthatatlan", "Amerika azonosulása Izraellel totálissá vált", "Izraelt még jobban megvetik (a világban), mint bennünket", állította az exnagykövet. Szeptember 11-e után pedig úgy vélte: Amerika, ahelyett, hogy azon gondolkozna, mi okozhatta a támadást, sovinizmusra ragadtatta magát. A pekingi Tiananmen téri, 1989-es vérengzés kapcsán a kínai államhatalmat védte.

A hírszerzőfőnök, Blair úgy vélte: jelöltje nyilatkozatait kiragadták a szövegösszefüggésből, az pedig csak segít neki, ha markáns elemzői értékelést kap. "Mély sajnálattal" vette tudomásul a visszalépést, amelyet Freeman azzal indokolt: nem működhet hatékonyan a NIC, miközben vezetőjét folyamatosan támadják. Egyben az "Izrael-lobbit" vádolta azzal, hogy lejárató kampányt indított ellene, meghamisítva, illetve rossz színben tüntetve fel életrajzának részleteit is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.