Klaus a "klímaszkeptikusok" zászlóvivője

A cseh államfő az Európai Unió soros elnökeként is megkoronáz részvételével egy amerikai konferenciát, amely megkérdőjelezi a globális felmelegedést. Az EU szóvivője szerint Klaus azt mond, amit akar, de nem képviseli az unió egészét.

"Nem gonosz, csak téved: a globálisfelmelegedés-hisztéria igazi ára" - ez a címe Phelim McAleer dokumentumfilmjének, amely az éghajlatváltozás elleni erőfeszítéseiért tavalyelőtt megosztott Nobel-békedíjat kapott Al Gore volt amerikai alelnököt pécézi ki. Egyben az egyik fő attrakciója annak a New York-i konferenciának, amely mintegy 600, a globális felmelegedés elméletével szemben szkeptikus aktivistát és tudóst vonultatott fel a hét elején. Egyik céljuk, hogy gátat szabjanak az amerikai adminisztrációváltás nyomán egyre inkább előtérbe kerülő klímavédelmi erőfeszítéseknek. A 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagból 94 milliárd jut "zöld"-célokra. Amerika, most először, károsanyag-kibocsátási célok meghatározására készül. T. Boone Pickens texasi olajmilliárdos - négyezer megawattos szélparkjával - ma a megújuló energiaforrások egyik fő pártfogója. Eközben nemcsak az új kormány, de a nagy olajcégek is elpártoltak a szkeptikusoktól. Az ExxonMobil, amely tavaly a magas üzemanyagárak jóvoltából a gazdaságtörténet legnagyobb bevételét érte el, már nem szponzoruk többé. Az iparág más nagy cégeinek, így a Chevronnak is egész oldalas "zöld"-hirdetéseivel találkoznak nap mint nap az amerikai újságok olvasói, reklámjaikkal a washingtoni metró utasai. - A nagy cégek éppen zöldre festik magukat - mondta erre a The New York Timesnak Joseph L. Bast, a Heartland Intézet elnöke.

Két évvel ezelőtt nagy áttörést jelentett az ENSZ, a Gore-ral együtt szintén Nobel-békedíjjal jutalmazott kormányközi paneljének jelentése, amely igen jelentős részben az emberi tevékenységet nevezi meg a globális felmelegedés hajtóerejeként. Ezt a magyarázatot a tudományos körök meghatározó részben elfogadják, és nem kisebbítik a felmelegedéssel járó veszélyeket sem.

2007-ben Paul J. Crutzen, kémiai Nobel-díjas holland ózonréteg-kutató e sorok írójának azt nyilatkozta: elképzelhető, hogy ha túl gyors a felmelegedés, kénnel kell majd hűteni a Földet, ugyanis a kénrészecskék a sztratoszférába kerülve visszaverik a napsugárzást és a hőt. A tudós szerint technikailag ez lehetséges, de reméli, hogy soha nem kell élesben kipróbálni az elméletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.