Harckészültségben Észak-Korea

Phenjan tiltakozik a déli hadgyakorlat ellen, s ragaszkodik műholdja fellövésének jogához. Tokió és Washington viszont új típusú hordozórakéta kipróbálásától tart.

Teljes harci készültségbe helyezték az észak-koreai fegyveres erőket, válaszként az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat beindítására. A phenjani állami televízióban hétfőn beolvasott nyilatkozat szerint Észak-Korea ugyancsak háborús cselekedetnek tekinti, ha megsemmisítenék távközlési műholdját, amely fellövésének tervét - igaz még időpont nélkül - már bejelentette. A harckészültség elrendelésével egy időben közölték azt is hogy megszakítják a forró drótot a dél-koreai katonai vezetéssel. A határ lezárásának következtében dél-koreaiak százai rekedtek az északi oldalon lévő Kaesong különleges ipari övezetben.

Az amerikai haditengerészek Szöultól északra, mindössze egy kilométerre az Északot és a Délt elválasztó demarkációs vonaltól - ahol összesen egymillió katona néz farkasszemet - tartanak majd lőgyakorlatot, miközben egy amerikai repülőgép-hordozó felügyeli majd a parti vizeket. Phenjan minden évben tiltakozik a Dél-Koreában állomásozó mintegy 28 ezer fős amerikai katonai kontingens és a szöuli hadsereg közös hadgyakorlata ellen. Ezúttal a tiltakozás a megszokottnál nyomatékosabb, hiszen Észak-Korea már néhány napja bejelentette: a hadgyakorlatok idejére nem tudja garantálni a légterén átrepülő dél-koreai és más polgári repülőgépek biztonságát. (Emiatt több légitársaság gépei is kerülő útra kényszerülnek.) Megfigyelők szerint Phenjan mostani lépéseivel az Obama-kormánynak kíván üzenni, több figyelmet követelve magának. Washington reagálásában viszont eltanácsolta Észak-Koreát a tervezett rakétakísérlettől.

Won Tae jae dél-koreai védelmi miniszter maga is "retorikainak" minősítette Phenjan fenyegetéseit. Ám megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy Japán vagy az Egyesült Államok valóban készülne az észak-koreai rakéta megsemmisítésére. Amerikai illetékes szerint "akár tudományos kísérletnek, így műhold felküldésének, akár másnak állítják be", a lényeg a rakéta kipróbálása, amit tilt az ENSZ BT erre vonatkozó határozata. A feltételezések szerint a legújabb Taepodong rakéták ugyanis képesek lehetnek elérni az Egyesült Államokat is. 2006-ban lőttek fel legutóbb Taepodong-2 rakétát, amely azonban letért pályájáról és a tengerbe zuhant.

Közben a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentette, hogy a vasárnap tartott észak-koreai parlamenti választásokon szavazókörzetében egyhangúlag választották ismét képviselőnek Kim Dzsong Ilt. További eredményt még nem közöltek. A megfigyelők szerint az utódlás szempontjából nagy jelentőségű lehet, ha bekerül a Legfelsőbb Népi Gyűlés tagjai közé Kim Dzsong Un, az észak-koreai vezető legifjabb fia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.