A first ladyk gyakran vállalnak közéleti szerepet

Vajon Magyarország hivatalos képviselőjeként vesz-e részt külföldi eseményeken Dobrev Klára, és ki finanszírozza külföldi útjait - kérdezte tegnapi közleményében a fideszes Koszorús László. A politikus arra is kíváncsi, hogy gyakran fordul-e elő, hogy Dobrev Magyarország képviseletében jár el.

A kérdés azzal az úttal kapcsolatban merült fel, amelyről hétfőn lapunk is hírt adott: Gyurcsány Ferenc kormányfő felesége az ENSZ fejlesztési alapja a nőkért (UNIFEM) magyar nemzeti bizottságának elnökeként vett részt a héten New Yorkban, a világszervezet női kérdésekkel foglalkozó konferenciáján.

Dobrev Klára Koszorús kérdésére reagálva közölte: az UNIFEM-ért Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnökeként, az ENSZ magyar delegáció civil oldalának tagjaként vesz részt a konferenciáján New Yorkban. Utazásának költségét a magyarországi UNIFEM állja, a teljes magyar delegáció tagjainak szállásáról pedig az ilyenkor szokásos módon a New York-i ENSZ-miszszió gondoskodik. A kormányfő felesége az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: bármikor jár külföldön - akár hivatalos delegáció tagjaként, akár civil szervezet képviselőjeként, akár pedig magánemberként - mindig Magyarországot képviseli.

A nemzetközi gyakorlatban nem rendkívüli, hogy a "First Lady" országa nevében lépjen fel. Így például amikor az Egyesült Államok két évtized után visszatért a szintén az ENSZ égisze alatt működő, párizsi székhelyű UNESCO közgyűlésére, akkor Laura Bush, az előző elnök felesége képviselte. Nicolas Sarkozy francia elnök előző neje pedig 2007-ben az Európai Bizottság külügyi biztosát is háttérbe szorító szerepet vállalt az AIDS állítólagos terjesztése miatt elítélt, Líbiában fogva tartott bolgár ápolónők, illetve egy palesztin orvos kiszabadításában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.