"Mindenki el akar innen menekülni"

Négyezer eurót ad a Hamasz a lerombolt házakért Gázában - de csak hamaszosoknak. Mindenki más úgy érzi, hogy az emberi jogok elpárologtak az övezetből a szervezet irányítása alatt.

Napokig üldöztünk hamaszos megszólalót, szóvivőt Gázában, nem szívesen mutatkoztak. Bár még tartanak az izraeli csapásoktól, az övezetben nem csökkent a hatalmuk. A gázai utcák néhány napi ott-tartózkodás alatt biztonságosabbnak tűnnek, mint három éve. Fegyverest is kevesebbet látni az utcán.

Hogy mennyivel népszerűbb a Hamasz a háború után, mint korábban volt, azt nehéz megállapítani. Évekkel ezelőtt élmény volt palesztinokkal politizálgatni, mert szabadon szidtak mindenkit, ma inkább nem nyilatkoznak: félnek. Ezzel együtt a legtöbben azt állítják, Gáza újjáépítése dönti majd el, sikerül-e a Hamasznak bebetonoznia a hatalmát. A nemzetközi közösség által múlt héten felajánlott pénzhez elvileg nem nyúlhatnak, de a Hamasz könnyen azt a benyomást keltheti, hogy őt illeti a dicséret a segítségért. A segélypénz könnyen megváltoztathatja az egyszerű emberek amúgy sem túl határozott véleményét.

- A sejkek, a szakállasok kapnak kárpótlást, de mi semmit sem kaptunk - meséli panaszosan Juszef Agrami, a Gázai övezet északi részének Tuam negyedében. Házából január 13-án menekült el családjával együtt az előrenyomuló izraeliek elől, visszatérve a fél házat lerombolva találta. A Hamasz ugyanis most 4000 eurót ad minden lerombolt ház után, kétezret minden megrongálódott otthonért. A halottakért 1000 euró jár, a sebesültek 500 eurót kaptak borítékokban, még a kórházi kezelés ideje alatt. De csak hamaszosok kaptak, vagy olyanok, akiknek "megéri adni". A Szamouni család több tucat tagját elvesztette a háborúban, a gázai Zeitunban. A népes família egy egész utcát belakott, több házuk is volt. Azt mondják, az ő utcájukban nem volt fegyveres hamaszos. Mindenesetre az egyik családtag, Mohammad is megkapta a 4000 eurós gyors segítséget, pedig azt mondja, tavaly nyáron még a Fatah színeiben dolgozott a hírszerzésnek, a puccskor, a Hamasz hatalomátvételekor azonban letette fegyverét.

Juszef szerint ő, a környéken egyedül, azért nem kap pénzt, mert korábban a szociális minisztériumban dolgozott a Fatah-kormánynak. Most is a palesztin hatóságtól kapja a fizetését, persze nem dolgozik. A mackó alkatú Juszef mégsem rejti véka alá a véleményét. Szerinte Izrael valójában nem is akarja megsemmisíteni a Hamaszt, hogy így akadályozza meg a palesztin nemzeti egységet, és a háború alatt a Hamasz nem is szenvedett igazi veszteséget, csak a civilek.

- Manapság nincs szólásszabadság, nincs demokrácia, nincsenek jogok, mindenki fél - mondja Juszef. - Az emberek látják, hogy igazságtalanság történik velük, de nem beszélnek - állítja.

Beit Lahijában, Raed al-Attar házában már javában folyik a felújítás. Ők megkapták a Hamasztól a kétezer eurót. Nem csoda, hiszen Al-Attar a hamaszos belügyminisztériumban dolgozik. - Nem azért nem kapott a másik család pénzt, mert fatahosok, egyszerűen még nem került rájuk a sor - mondja. Szerinte a Hamasz népszerűsége rendületlen, hiszen ellenálltak az izraeli hadseregnek, és most azonnal segítséget nyújtanak a rászorulóknak. Kérdésemre, hogy miért nincsenek tüntetések a háború vagy a magas árak miatt, al-Attar elmondja: ha a szervezők engedélyt kapnak, ha a tüntetés békés és a nép javát szolgálja, akkor nem lehet akadálya. Szerinte fatahosokat csak a puccs alatt öltek vagy sebesítettek meg, a háború alatt csak a kémekkel végzett a Hamasz.

Ezt szajkózza a végül is kötélnek állt Iszmail al-Askar hamaszos parlamenti képviselő. Azt állítja, a háború alatt csak a családok között voltak összetűzések, a Hamasz nem célzott meg senkit pártállása miatt.

- Jasszer Arafat politikája az volt: ha nem vagy ellenünk, akkor velünk vagy; a Hamasz viszont azt mondja: ha nem vagy velünk, ellenünk vagy - magyarázza Faruk Dawwas palesztin közgazdász, aki diákként és diplomataként Magyarországon élt évekig. A palesztinok ritkán hajlandók nyíltan a Hamaszt is felelőssé tenné a háborúért, bár többen számolnak be izraeli telefonhívásokról, melyekben egy géphang arabul ezt magyarázta nekik. - Akik annak idején meg akarták büntetni a korrupt Fatahot és a Hamaszra szavaztak, azok mára megbánták - mondja egy neve elhallgatását kérő palesztin újságíró. Azt állítja, nem írhat az emberi jogok megsértéséről, mert a Hamasz megbüntetné, letartóztatná, vagy lábon lőné. Mint mondja, a Fatah kormányzása alatt is letartóztattak újságírókat, de sosem lőtték őket meg. - Nem volt szisztematikus az elhallgattatás - mondja Agrami. Ráadásul - teszi hozzá - akkor lehetett írni ezekről a kihágásokról, lehetett tiltakozni - ma nem.

- A két szervezet között olyan mély az ellentét, mintha etnikai konfliktusról lenne szó - magyarázza egy gázai palesztin. - Izrael régóta próbálja emigrációba kényszeríteni a palesztinokat, a Hamasznak két év alatt sikerült elérnie, hogy mostanra mindenki el akar menekülni - vélekedik egy másik, szintén név nélkül.

Gázából jelenti kiküldött munkatársunk, Zalán Eszter

Palesztin harcosok Gázában egyik, izraeli légitámadásban meghalt társuk temetésén
Palesztin harcosok Gázában egyik, izraeli légitámadásban meghalt társuk temetésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.