Újabb magyar mentormegbízatás

Horvátország és Albánia a remények szerint egy hónap múlva NATO-tag lesz. Magyarország mentornemzetként kiemelkedő mértékben segítette Zágrábot a tagság felé - emelte ki a tegnapi zágrábi védelmi miniszteri találkozón a házigazda, Branko Vukelic. A közös horvát-magyar védelmi miniszteri sajtótájékoztatón Vukelic példásnak minősítette a horvát-magyar viszonyt és ebbe nemcsak a katonai együttműködést, hanem a két országot öszszefonó gazdasági szálakat is beleszőtte.

Zágrábban az egyik témakör éppen a régió átfogó (katonai-gazdasági-politikai) biztonságának elemzése volt.

Magyarország számára stratégiai fontosságú a horvátokkal való - nem csak katonai - kiváló kapcsolat. Oroszországtól, Ukrajnától való nagyobb energiafüggetlenségünk, gazdasági nemzetbiztonságunk egyik legfontosabb eleme lehet a Horvátországban tervezett cseppfolyósított földgáz-átalakító állomás, ahonnan a gázt csővezeték hozza Magyarországra, ahol az csatlakozna a magyarok által kezdeményezett NETS regionális gázhálózatba, erősítve a szlovákok, románok energiafüggetlenségét is.

A tizenkét kelet- és délkelet-európai állam, illetve az Egyesült Államok és a NATO vezető honvédelmi képviselői részvételével tartott találkozón Szekeres Imre magyar védelmi miniszter bejelentette: a horvát felvételt támogató, eredményes "misszió" végeztével Magyarország újabb, néhány hete kapott NATO-megbízatást teljesít, támogató mentorországként járul hozzá Montenegró útja egyengetéséhez a védelmi szervezetbe. A podgoricai magyar nagykövetség NATO-kapcsolattartó ponttá avanzsál, diplomáciai személyzete is bővül egy olyan emberrel, aki ennek a témának szakértője. Belgrád kivételével valamennyi balkáni ország jelezte, hogy célja a NATO-tagság elérése.

A NATO 1999-es jugoszláviai csapásmérése máig be nem gyógyuló sebeket ejtett Szerbián (amelynek képviselője, Dusan Spasojevic államtitkár ott volt Zágrábban). Ez azonban nem gátolja Belgrád a NATO békepartnerségi kötelékben való együttműködését. Mint lapunknak a szerb küldöttség egyik tagja jelezte, eljön az idő, amikor "megérik" Belgrád NATO-tagságának az ügye is.

A zágrábi tanácskozást egyébként a gazdasági-pénzügyi válság közepette a sorok szorosabbra zárásának igénye, a kétoldalú viszálykodás megszüntetésére irányuló törekvések jellemezték. A török védelmi miniszter felszólalásában például egyértelműen utalt rá, hogy Görögországnak nagyobb rugalmasságot kellene tanúsítania a Macedóniával (FYROM) folytatott névvitában és a szövetség közös érdekei (Macedónia felvétele) érvényesítése érdekében felül kellene emelkednie bizonyos személyes szempontjain, meg kellene szüntetnie Szkopje felvételének blokkolását.

A témakör, a kétoldalú viták visszaszorítása a házigazdákat is érintette, hiszen területi kérdésekben nézeteltéréseik vannak a NATO-tag Szlovéniával. Sokan gondolják, hogy Ljubljana megvétózhatja Zágráb tagságát. Erről Szlovénia hivatalos köreiben nincs szó, és a törvényhozás már elfogadta a Horvátország felvételéhez való hozzájárulást, ám egy nacionalista kisebb párt népszavazást kezdeményez Zágráb NATO-tagsága blokkolására. Egyelőre a megkívánt aláírás-mennyiség alig 4-5 százaléka van meg, s ha a határidő lejártával (elvben kevesebb, mint egy hónapjuk van) nem lesz meg a szükséges számú aláírás, a kezdeményezést ejtik.

A sorok szorosabbra zárását igényelték a NATO-vezetők Zágrábban
A sorok szorosabbra zárását igényelték a NATO-vezetők Zágrábban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.