Obamára vár Kuba kormánya

Raúl Castro állam- és kormányfő hétfőn alaposan átalakította kormányát. A kommunista párt központi lapja, a Granma 14 pontban sorolta fel a változásokat.

A beteg bátyja helyett gyakorlatilag két és fél éve, hivatalosan 2008. február vége óta a hatalmat irányító 77 éves Raúl - aki korábban a fegyveres erőkért volt felelős - további két magas rangú tisztet emelt most be vezető kormányzati pozícióba. Ugyanakkor menesztették Felipe Pérez Roque külügyminisztert, aki 1999-ben, beiktatásakor 34 évével a fiatalítást képviselte, s Fidel Castro bizalmasának számított.

Elvették az 57 éves, így szintén a fiatalabb generációhoz sorolható Carlos Lage-től - a kilencvenes évek gazdasági reformjai beindítójától - a minisztertanács titkári teendőit. (Lage egyelőre maradt az államtanács alelnöke.) Helyébe, tehát Raúl jobbkezének éppen egy brigádtábornokot, Armando Ricardo Guerrát ültették. A Granmában publikált közlemény indoklást nem adott a személyi döntésekhez, ám magyarázataként emlékeztetett arra, hogy Raúl elnöki beiktatásakor feladatként jelölte meg a "kompakt és hatékony kormányt".

A világsajtó a kormányátalakítást azzal kommentálta, hogy "Fidel csapata" helyett most jön a pragmatistább Raúlé, aki megbízható emberekkel akar felkészülni a kihívásokra, ha Barack Obama amerikai elnök valóban változtatna Washington fél évszázados politikáján, amely Kuba elszigetelését, beszorítását célozta a blokáddal. A tekintélyes amerikai agytröszt, a Brookings Institution felszólította Obama elnököt a kétoldalú kapcsolatok normalizálására, mondván a status quo haszontalan, nem segítette elő Kuba demokratizálását.

Kedd este aztán Fidel Castro aláírásával "Egészséges változások a minisztertanácsban" címmel jelent meg cikk. A volt vezető a szokásos reflexiójában cáfolta a külföldi találgatásokat, hogy az átalakítással "Raúl emberei" váltották volna fel "Fidelét". Mint írta, vele is megbeszélték a személycseréket. S bár nem nevezte meg Felipe Pérez leváltott külügyminisztert és Carlos Lagét, aki eddig lényegében ügyvezető miniszterelnök volt, azt állította, hogy a két kiemelt személyben "a hatalom édes volta becsvágyat ébresztett, és ez méltatlan szerepre kárhoztatta őket... A külső ellenség nagy illúziókat fűzött hozzájuk".

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Ez utóbbit nem magyarázta meg, ám emlékeztetni lehet, hogy 2008 februárjában, amikor Fidel bejelentette, hogy betegsége miatt végleg lemond tisztségeiről, mindkettőjüket lehetséges utódként említette a világsajtó, különösen ha Raúl nem vállalná a feladatot. Kissé meglepő, hogy írásában Fidel Castro szükségesnek tartotta oly módon is elhatárolódni a most leváltott személyektől, hogy "többségét nem én javasoltam... Én soha nem foglalkoztam ezzel a feladattal". Márpedig Felipe Pérez külügyminiszterségét megelőzően Fidel személyi titkára volt.

A külügyminiszter-váltásnak kínálkozik gyakorlatias magyarázata is. A külügyek új irányítója, Bruno Rodriguez eddig is miniszterhelyettes volt, korábban 11 évet szolgált New Yorkban Kuba ENSZ-képviseletén. Így az észak-amerikai politika szakértője, tökéletes angol nyelvtudással, a megfelelő ember a megfelelő időpontban: amikor az Obama-kormányzat a Kuba-elleni korlátozások enyhítését és a tárgyalások felvételét tervezi Havannával.

A Granma a kormányátalakítás híreivel
A Granma a kormányátalakítás híreivel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.