Döglött cápa

Talán sosem volt ilyen rossz állapotban az izraeli-palesztin folyamat. Szándékosan kerülöm a békefolyamat szót, mert az már évek óta halódik, akármilyen jelzőt vagy helységnevet tesznek elé. Úgy áll a dolog, mint a cápánál: ha nem halad előre, megfullad.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jeruzsálemi látogatásán mondott érdekes dolgokat; így például fontosnak minősítette, hogy Izrael megfontolja, vajon nem árt-e többet a gázai határátkelők lezárásával, mint amennyit használ. Vagy hogy a kétállamos megoldás elkerülhetetlen. Mert ma már ez sem evidencia. Lényeges mondatok ezek, de nincs foganatjuk, mert nem követik őket tettek.

Az izraeliek meg vannak győződve arról, hogy a palesztinok nem akarnak békét (lásd: a Hamasz megválasztása, vagy Izrael déli részének állandó rakétázása). A palesztinok viszont arról vannak meggyőződve, hogy az izraeliek nem akarnak békét, mert nem állítják le a ciszjordánaiai telepek építését, és nem nyitják meg a gázai határokat. Hatvan év alatt nem jött létre a bizalom csírája sem a két társadalom között. Így nem lesz biznisz. A szörnyű az, hogy ez az állapot, a konfliktus menedzselése, úgy néz ki, örök időkig fenntartható. A kiszámítható tüneti kezeléssel mindkét fél együtt tud élni, még ha oly nagy áron is. Kétségtelen, hogy a gázai palesztinoknak lenne a legsürgősebb az előrelépés. De hát kik képviselik őket? A Hamasz? Ugyan már...

A hagyományos palesztin politikai elit leszerepelt, hiába kapaszkodik a nemzetközi közösség tíz körömmel Mahmud Abbasz palesztin elnökbe és társaiba. Persze azért ehhez Izraelnek, sőt magának a nemzetközi közösségnek és természetesen az arab államoknak is volt, illetve van közük.

De hiteles partner hiányában is lehet javítani a palesztinok életminőségén, nyújtani lehetne nekik valamit, amire igent mondhatnak a terrorral szemben. Mondjuk, jövőt. Konkrétabban: mozgásszabadságot, gazdasági fejlődést. Hogy például ne a politikai szervezeteik tartsák el anyagilag is a palesztinok millióit, ne segélyeken éljenek. Vagy ne ütközzenek újabb és újabb zsidó telepekbe. Mindez hosszú távon azonban nem válthatja ki a politikai megoldást, ezt hangsúlyozni kell. De talán lehet a bizalom alapja.

Újat és konstruktívat aligha lehet mondani a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban. Pedig Barack Obamának valami ilyesmit kéne tennie, ha újra akarja éleszteni ezt a cápát. Mihamarabb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.