Mi történt a budapesti klímacsúcson?

A Népszabadság február 28-i számában megjelent tudósítás szerint "lapos lett, nem sikerült igazán izgalmasra" a Klíma Klub rendezvénye. Érdemi környezetvédelmi kérdések inkább csak a háttértárgyalásokon kerültek elő.

A rendezvény valójában nagyon is fontos véleménycsere színtere volt. Az Európai Bizottság két biztosa és a magyar kormány három minisztere, európai parlamenti és magyar országgyűlési képviselők, akadémikusok és más jeles szakemberek, a gazdaság képviselői és több mint 100 civil szervezet meghívottai tanácskoztak a plenáris ülésen és a szakmai szekciókban.

Az előadók egyetértettek abban, hogy az éghajlatváltozás a vártnál gyorsabb, és jelentős veszélyekkel jár. A Kárpát-medence és benne Magyarország ráadásul az átlagosnál nagyobb mértékben veszélyeztetett. Ezért a lehető legtöbb ország közös fellépésére, az egyes országokban, így Magyarországon pedig széles körű társadalmi összefogásra van szükség a folyamat lelassítása érdekében. A tudomány szerepe elsősorban a veszélyek feltárása és az elhárítás lehetőségeinek meghatározása, a politika felelőssége pedig a szükséges döntések meghozatala. A gazdaság feladata az energia minél hatékonyabb felhasználása, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a megújuló energiafajták arányának növelése érdekében hozott döntések végrehajtása. A civil szervezetek és a média a lakosság környezettudatos gondolkodásának kialakítását tudják előmozdítani.

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos az EU éghajlatvédelmi stratégiáját részletezte. Kovács László adóügyi biztos az áprilisban beterjesztésre kerülő úgynevezett zöldadócsomag részleteit ismertette. A magyar miniszterek közül Szabó Imre a hazai éghajlatvédelmi politikáról, Molnár Csaba pedig az ezzel összehangolt energiapolitikáról szólt. Gráf József arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaságot hogyan érintheti az éghajlatváltozás, s az ugyanakkor hogyan járulhat hozzá a megújuló energiafajták arányának növeléséhez.

A konferencián bemutatkozó Klíma Klub mint civil kezdeményezés azért jött létre, hogy fórumot biztosítson az érintettek közötti párbeszédre és a közös cselekvésre. A rendezvény volt ennek az első állomása. Sajnálatos, hogy a meghívott több mint 100 civil szervezetből 4 egy ultimátumszerű levélben feltételekhez kötötte a részvételét, ráadásul ezek nem teljesítése esetén nemcsak távolmaradással és sajtókampánnyal fenyegetett, de azzal is, hogy a többi civil szervezetet is lebeszéli a részvételről.

Varga Dávid, a Klíma Klub titkára

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.