Clinton és Blair is a Közel-Keleten

A közel-keleti kvartett különmegbízottja, az egykori brit miniszterelnök Tony Blair, valamint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is a Közel-Keletre érkezett tegnap.

Blairnek ez az első útja a Hamasz által uralt palesztin területen azóta, hogy 2007-ben különmegbízottá nevezték ki. Látogatása első programpontjaként az övezet északi részén lévő Beit Hanunban egy ENSZ-igazgatás alatt működő iskolát keresett fel. Elmondta, hogy saját maga akarja meghallgatni azokat az embereket, akiket a konfliktus oly súlyosan érintett.

Clinton a Gáza újjáépítésre szervezett konferencián vesz részt, és tárgyal a "négyek" többi tagjának képviselőjével is. Clinton egyenesen a ma kezdődő adományozó értekezlet helyszínére, az egyiptomi Sarm-es-Sejk tengeri üdülőhelyre utazott, ahová mintegy 75 ország küldötteit várják. A palesztin hatóság 2,8 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni a palesztin gazdaság megsegítésére és a lerombolt gázai területek újjáépítésére. Az amerikai külügyminiszter, akinek ebben a minőségében ez az első útja a térségben, állítólag 900 millió dollárt fog felajánlani a konferencián. Az Európai Unió 435 millió euróval szándékozik hozzájárulni az újjáépítéshez.

Az értekezlet után Clinton kétoldalú megbeszélést tart Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is. Az általuk képviselt országok és szervezetek alkotják a közel-keleti kvartettet. Clinton Egyiptomból Jeruzsálembe és Ramallahba utazik szerdán. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.