Gates: Csak iraki kezdeményezésre maradnánk 2011 után

Robert Gates amerikai védelmi miniszter az észak-karolinai Camp Lejeune tengerészgyalogos-bázisról, konferenciabeszélgetés keretében válaszolt tudósítók kérdéseire; ebbe a Népszabadság is bekapcsolódhatott. Részletek az elhangzottakból.

- A harcoló alakulatok kivonása 2010 szeptemberéig történik meg az elnök pénteki bejelentése szerint. Ezután 35-50 ezer fő maradhat 2011 végéig. Ekkorra már valóban az USA utolsó katonája is távozik-e Irakból?

- Az elnök arra utalt, hogy a csapatok státuszát rögzítő (és a bagdadi kormánnyal kötött) SOFA-megállapodás értelmében az Egyesült Államoknak az összes csapatát ki kell vonnia 2011 végéig. Új egyezményre lenne ahhoz szükség, hogy ezután is maradjon valamekkora amerikai jelenlét. Ez csaknem bizonyosan iraki kezdeményezésre történhet csak meg. Az erről folytatott tárgyalások hiányában 2011 végéig tehát teljesen kivonulunk. Az irakiak nem léptek fel ilyen igénnyel. A személyes véleményem szerint készen kellene állnunk egy igen korlátozott jelenlét fenntartására.

- Eredetileg a harcoló alakulatok tizenhat hónapon belüli kivonásáról volt szó. Ez most 19 hónapra csúszott.

- A helyszín amerikai parancsnokai fő szempontként azt fogalmazták meg, hogy túl kell jutnunk Irakban ezen az éven és a helyhatósági, illetve országos választásokon. Utóbbiak után pedig átmeneti időre van szükség, amelyben meggyőződünk róla, hogy az irakiak el is fogadják a választások eredményét. Ehhez tehát még bőven a jövő évbe nyúlóan szükségünk van a csapatok maximális jelenlétére.

- Van-e szó arról, hogy az elnök visszaküldjön csapatokat Irakba, ha rosszabbra fordulna a biztonsági helyzet?

- Ez hipotetikus kérdés. A lényeg szerintem az, hogy az irakiaknak maguknak kell átvenniük a felelősséget, és ha megnézi, hogyan teljesítettek a biztonsági erőik a tartományi választásokon, láthatta, hogy kiváló munkát végeztek. Az általános vélemény tehát nálunk az, hogy az elnök által ismertetett ütemterv és megközelítés szerint haladunk előre.

Obama április 5-én Prágába érkezik

Április elején Prágában találkoznak az EU vezetői Barack Obama amerikai elnökkel - közölte Mirek Topolánek cseh kormányfő Brüsszelben. A hír már korábban is felreppent, az előkészületek pedig már hetek óta zajlanak. Az előzetes tervek szerint az amerikai vendég a cseh közjogi méltóságokkal tárgyal és részt vesz az uniós tagországok vezetőinek aznapra tervezett informális csúcstalálkozóján. Valószínűleg elkíséri őt Hillary Clinton külügyminiszter és Robert Gates, a védelmi tárca vezetője is. Barack Obama április 2-án érkezik Európába. Londonban jelen lesz a G20-ak találkozóján, majd részt vesz a NATO megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmából sorra kerülő ünnepségeken Baden-Badenben és Strasbourgban. Ez lesz Barack Obama első európai útja amerikai elnökként. (Sz. J. P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.