Őrizetbe vették a bécsi "Gripen- grófot"

Az osztrák rendőrség pénzmosás vádjával őrizetbe vette Alfons Mensdorff-Pouilly-t, a SAAB-bal együttműködő angol BAE haditechnikai konszern ügynökét. A grófot megvesztegetésekkel vádolják a magyar és cseh Gripen-vásárlásokkal kapcsolatban is.

Az osztrák hatóságok pénzmosás gyanújával vették őrizetbe Alfons Mensdorff-Pouilly-t. A bécsi tartományi ügyészség szóvivője megerősítette a Profil hírmagazin értesülését, amely szerint a gróf állítólag 13 millió eurót (közel négymilliárd forintot) kapott a BAE cégtől szolgálatai fejében. Hogy pontosan miért és mely üzletkötésekért, arról folyik a nyomozás. A hatóságokat most elsősorban az érdekli, hogy a hatóságok előtt miért hamis bizonylatokkal és számlákkal próbálta igazolni a kifizetéseket.

Mensdorff-Pouilly tagadja a vádakat. Ügyvédje azonban már úgy nyilatkozott: a gróf bizonyos összegeket kifizetett Csehországban, de csak üzletembereknek és nem politikusoknak.

Mensdorff-Pouilly-t, aki a korábbi osztrák egészségügyi miniszter Maria Rauch-Kallat férje, pénteken Bécsben a lakásán fogta el a rendőrség, és jelenleg is az osztrák fővárosban van őrizetben. A bécsi ügyészség szóvivője a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a hatóságok tartanak a gróf szökésétől, és attól, hogy eltüntetné a nyomokat, ha szabadlábon lenne.

Januárban vált ismertté, hogy a hatóságok feltételezése szerint a gróf szándékosan félrevezette az osztrák parlament vizsgálóbizottságát is, amely az Eurofighterek megvásárlásának belpolitikai botrányba fulladt ügyét vizsgálta. Stockholmi tudósítónk jelentése szerint Christer van der Kwast svéd főügyész a hírre úgy reagált: "ráismer az összegekre". - Az átutalások folyama, amelyet a brit hatóságokkal együttműködve vizsgálunk, összegében szinte azonosak azzal, amelyet az osztrákok most Mensdorff-Pouilly őrizetbe vétele kapcsán feltártak - jelentette ki van der Kwast.

A gróf annak a brit BAE Systemsnek az ügynöke, amelyik a SAAB partnere a Gripen harci repülőgépek eladásában. Mensdorff-Pouilly-t az angol hatóságok is azzal gyanúsítják, hogy ő volt az, aki lefizette a magyar és cseh döntéshozókat, hogy a Gripenek megvétele mellett döntsenek.

Ugyanis szemtanúként történt meghallgatásakor azt állította, hogy egyetlen cseh politikust sem környékezett meg és nem fizetett senkinek. Nem sokkal később egy rokona azonban feljelentette, mert nem utalt át neki egymillió eurót: a pénzt állítólag cseh politikusokkal szervezendő találkozókért ajánlotta fel az illetőnek - írja az MTI.

Vádat emelnek a Gripen-ügy hadikonszernje ellen
Mensdorff-Pouilly-t a magyar és a cseh Gripen-eladásokkal kapcsolatban is vádolják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.