Svéd anarchisták Izrael ellen

Több mint ezer rendőrt vezényelnek Malmőbe az ország egész területéről a Svédország-Izrael Davis Kupa-mérkőzésre. Hermetikusan lezárják a Baltiska Hallen, azaz a teniszmérkőzés helyszínének környékét. Az izraeli és svéd teniszezőket pedig szigorú személyi védelem alá helyezik a nap huszonnégy órájában, jelentette be Hakan Jarborg Eriksson malmői rendőrparancsnok.

A március 6. és 8. között esedékes mérkőzés apropóján hálózat alakult "Stoppa matchen", azaz "Akadályozd meg a meccset" néven. A szervezet bejelentette, hogy tizenkétezres tüntetést tart, és mindenáron megakadályozza a találkozót. A rendőrség azonban nem is tőlük tart igazán, hanem az önmagukat "autonóm mozgalmaknak" tituláló szélsőbaloldali maoista és anarchista csoportok erőszakos fellépésétől. Ők már korábban bejelentették, hogy a meccsekkel egyidejűleg Malmőben tömeges felvonulásokat tartanak, Izrael ellen tiltakozva.

Hogy ezek a tüntetések milyenek lesznek, abból ma ízelítőt is adnak: felvonulást tartanak a malmői rendőrkapitányság két központja között, tiltakozásul a svédek idegengyűlölete és a Skane megyei rendőrség rasszizmusa ellen. A harmadik tüntetni akaró csoport malmői és koppenhágai palesztinokból és szimpatizánsaikból áll. Létszámuk elérheti a húszezret is. A közel-keleti csapat hétfőn érkezik, izraeli biztonsági őrök kíséretében. Ők kérték, hogy a kézifegyvereiket maguknál tarthassák, de erre nem kaptak engedélyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.