Mugabe: Rasszisták a szankciók

Ostobaságnak nevezte Robert Mugabe zimbabwei elnök, hogy a nyugati országok feltételekhez, például a sajtószabadság megteremtéséhez kötik az afrikai ország elleni büntetőintézkedések feloldását.

"Badarság", a nyugatiaknak feltétel nélkül meg kellene szüntetniük a szankciókat - felelte, amikor a helyi tévé tudósítója megkérdezte, hogy az új, az ellenzék bevonásával megalakult egységkormány teljesíti-e azokat a követeléseket (például a sajtószabadság biztosítását), amelyeket a nyugati hatalmak, köztük az EU és az Egyesült Államok szabtak annak fejében, hogy feloldják a Mugabe pártjának funkcionáriusaira kirótt utazási-pénzügyi büntetőintézkedéseket. Az elnök azt mondta, hogy a szankciók tisztességtelenek, jogellenesek, és rasszizmus húzódik meg mögöttük.

Az afrikai országot annak függetlenné válása, 1980 óta vaskézzel irányító diktátor meglepetésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a volt gyarmattartó Nagy-Britannia bejelentette: segítséget nyújt a hazatérésben azoknak a Zimbabwéban élő idős brit állampolgároknak, akiknek gondot okoz az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzése. Mugabe állította, hogy az idős európaiak biztonságban érezhetik magukat, és hozzátette, több mint háromszáz brit cég működik zavartalanul az afrikai országban. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.