Másként látják a KMKF-et

Több mint fél évtizedes szünet után tegnap először tartott együttes ülést a magyar és a szlovák parlament külügyi bizottsága. A Kárpát-medencei Képviselők Fórumát (KMKF) változatlanul eltérő módon ítéli meg a két testület.

Az esztergomi tanácskozáson a képviselők megegyeztek abban, hogy a szlovákok átnyújtják a KMKF-fel kapcsolatos jogi kifogásaikat, s ezeket meg fogják vitatni. Pozsony azt nehezményezi, hogy a KMKF "intézményesítésével" az Országgyűlés "közjogi kapcsot" hozott létre a határon túli magyar szervezetekkel. Ugyanakkor Szabó Vilmos (MSZP), a külügyi bizottság alelnöke felhívta a figyelmet: tegnap először fogalmazták meg szlovák politikusok, hogy a KMKF létét nem kifogásolják, csak azt nem tudják elfogadni, hogy a fórumot az Országgyűlés saját állandó intézményének tekinti.

Németh Zsolt, a magyar külügyi bizottság fideszes elnöke és szlovák partnere, Boris Zala a megbeszélés után tartott közös sajtóértekezleten azt hangsúlyozta, hogy a két ország alapszerződéséhez nem kell hozzányúlni, hanem az abban foglaltakat kell alkalmazni. Egyetértettek abban is, hogy rendszeres találkozókra van szükség a két testület között.

A két bizottság úgynevezett problémakatalógust fogadott el azokról az ügyekről, amelyeket a két országban élő kisebbség helyzetében megoldandónak tartanak. Németh Zsolt azt mondta, "a magyarok katalógusa hosszabb, a szlovákoké kicsit rövidebb". A magyar felvetések között a Pátria Rádió vételkörzetének szűkülését, a nyelvhasználati törvény szigorítását, a nemzeti szimbólumok használatát említette.

A két politikus arról is beszélt, hogy a gazdasági válság körülményei között a kisebbségek nem lehetnek a megszorítások kárvallottjai, ezért mind a magyar, mind pedig a szlovák külügyi bizottság országa kormányához fordul, azt kérve, ne vonjanak el forrásokat magyarországi szlovákoktól, illetve a szlovákiai magyaroktól.

A szélsőségességgel összefüggésben megegyezett a két bizottság álláspontja abban, hogy fel kell ellene lépni parlamenten belül és kívül, kormányon belül és kívül - közölte Németh Zsolt. A megbeszélést Szabó Vilmos szerint, nyugodt, higgadt légkör jellemezte.

Az esztergomi találkozóról némi derűlátással nyilatkozott a pozsonyi parlament külügyi bizottságának elnöke. Elismerte ugyan, hogy a tavaly novemberi, dunaszerdahelyi rendőrattak ügyében, valamint a KMKF tevékenységével kapcsolatban nem közeledtek az álláspontok, ám "legalább meghallgatták egymás érveit, s további lépésekről is határoztak".

Németh Zsoltnak arra a felvetésére, hogy szlovák térfélen több a gond, pozsonyi kollégája azt válaszolta, hogy "mi ezt éppen fordítva ítéljük meg". Jozef Rydlo, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt képviselője a megbeszélés után megjegyezte: helyénvaló lenne, ha a magyarországi fél legalább egyszer köszönetét fejezné ki Szlovákiának, amely példásan gondoskodik a kisebbségiekről.

Tanácskozás az esztergomi Vármúzeumban
Tanácskozás az esztergomi Vármúzeumban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.