Tárgyalnak, vagy mindent elvesztenek

Miközben Izraelben egyre kevesebb az esély rá, hogy a kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahunak sikerül nagykoalíciót alkotnia, a palesztin frakciók ma kezdenek a maguk egységkormányáról tárgyalni Kairóban. A két főszereplő: a palesztin hatóságot vezető Fatah, valamint az Egyesült Államok és az EU által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamasz, amely három éve megnyerte a palesztin választásokat. A két csoport között haragos ellenségeskedés dúl, de Ciszjordániában élő politikusokkal beszélgetve kiderül, hogy a gázai háború óta az erőviszonyok megváltoztak.

Ciszjordániából jelenti kiküldött munkatársunk

- A Hamasz kitartott Gázában, és legyőzte az ellene indított katonai hadműveletet. Azért nevezhetjük ezt győzelemnek, mert a világ negyedik leghatalmasabb hadseregével szállt szembe a palesztin ellenállás egyszerű eszközeivel. Ez az új körülmény új helyzet elé állította a Fatahot - magyarázza Ajman Daraghmeg, a palesztin törvényhozás egyik, nem börtönben lévő hamaszos tagja. - Tudják: elveszítik Gázát és Ciszjordániát. A Fatah úgy gondolja, hogy úgy erősödhet meg, ha tárgyalásokat kezd az egységkormányról. Megértették, hogy partnerséget kell kialakítaniuk a Hamasszal. Nincs más választásuk, különben mindent elveszítenek - figyelmeztet a kémikusból lett politikus ramallahi irodájában. Az elengedhetetlen mentateát szürcsölgetve egy felmérésre hivatkozik, amely szerint a Hamasz 57 százalékos népszerűséget élvez Ciszjordániában is.

Ám Daraghmeg nem hajlandó belemenni a Mahmud Abbasz palesztin elnök legitimációjával kapcsolatos kérdésekbe, hogy - mint mondja - ne rontsa a tárgyalások hangulatát sajtónyilatkozatokkal. A Hamasz illegitimnek nyilvánította Abbasz elnökségét, mert a mandátuma január 9-én lejárt.

Egységkormányra már tettek kísérletet a felek, sosem tartott ki. Most azonban egyértelmű, hogy a palesztin oldal közösen akar fellépni a várhatóan erősen jobboldali és a tárgyalásokat mellőző Netanjahu-kormánnyal szemben. Abbasz palesztin elnök figyelmeztette a nemzetközi közösséget: ahhoz, hogy a humanitárius segítség beinduljon Gázának, hogy a palesztin államszervezet működőképes legyen, a világnak el kell fogadnia a Hamasz jelenlétét a kormányban.

- Nem kérjük a Hamaszt, hogy ismerje el Izraelt, nem kérjük, hogy fogadják el a korábbi megállapodásokat. A Hamasz politikai párt. Létezik olyan izraeli párt is, amely nem ismeri el a palesztinok jogait - mondja ramallahi irodájában Maen Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) tárgyalásokkal foglalkozó irodájának vezetője. - Ha megalakul az átmeneti vagy a választások utáni kormányunk, ez az egész palesztin népet képviseli majd, és adott esetben nem csak a Hamaszt. Ha a Hamasz vezeti majd a palesztin hatóságot, el kell fogadniuk a PFSZ és Izrael között született korábbi megállapodásokat - magyarázza.

Ám a Fatahon belül az úgynevezett fiatal gárdában erős a szkepticizmus. Bár elutasítják a Hamasz iszlamizmusát, sok tekintetben egyetértenek a fegyveres ellenállás fenntartásával a tárgyalások alatt is. A Fatah nem reformálta meg magát a 2006-os választási vereség óta, és ez a maguknak nagyobb szerepet követelő "fiatalokat" dühíti. - Nem hiszem, hogy valódi egységkormány jönne létre, mert a háború egyik célja az volt, hogy növekedjen az ellentét a Fatah és a Hamasz, illetve Gáza és Ciszjordánia között. Szerintem pár nap múlva meglep minket a Hamasz egy sor követeléssel - mondja Husszam Khader, a Fatah fiatal vezetőinek egyik meghatározó alakja nabluszi irodájában. Legutóbb tavaly szabadult izraeli börtönből, öt és fél év után, mert a Fatah katonai szárnyának, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai akcióit szervezte. - A gázai háború utáni Hamasz sokban különbözik a háború előtti Hamasztól. Most győztesként tetszelegnek, és ez azt jelenti, hogy a Hamasz vezeti a palesztin politikai életet - közli Khader. - A gázai háború véget vetett a Fatah-kornak, most a Hamasz-éra kezdődik - hangsúlyozza. De nem esik kétségbe. Szerinte a Fatahnak az lenne a legjobb, ha kváziellenzékbe vonulna, mint az izraeli Munkapárt, és rendezné a sorait. - Mi már csak ilyenek vagyunk, szeretünk összegyűlni egy "sátor" alatt és kibeszélni a dolgainkat - utal a törzsi hagyományokra.

Palesztin gyerekek néznek be egy gázai kórház lövedék ütötte falán
Palesztin gyerekek néznek be egy gázai kórház lövedék ütötte falán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.