FBI: Főleg az al-Kaidára figyeltünk

Terrorveszélyt jelentenek a már Amerikában nevelkedett szélsőségesek, illetve a vízummentes országokból érkezők is - figyelmeztetett Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója egy washingtoni beszélgetésen, amelyen lapunk is képviseltette magát.

Hol csapnak le a terroristák legközelebb, a tavalyi, több mint 170 áldozatot követelő mumbai támadássorozat után? Seattle-ben? San Diegóban? Miamiban vagy Manhattanben? A lehetséges célpontokat az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, a nyolc éve ezen a poszton lévő Robert Mueller vetette fel a Külkapcsolatok Tanácsának hétfői, washingtoni rendezvényén. Előadásában és az azt követő kötetlen beszélgetésen a jégkoronglegendát, Wayne Gretzkyt idézve azt mondta: nem oda kell "korcsolyázni", ahol a korong éppen volt, hanem oda, amerre halad. Márpedig a terrorelhárításban Mueller szerint szemléletváltásra van szükség. - Szeptember 11-e után elsősorban az al-Kaida vezetésével és szerkezetével foglalkoztunk. Ma továbbra is fenyegetést jelent az al-Kaida. De kevésbé ismert terroristacsoportokra is összpontosítanunk kell, ahogyan az idehaza nevelkedett terroristákra is. Oda kell figyelnünk a vízummentes országokból érkező szélsőségesekre, akiket csak egy elektronikus repülőjegy választ el az Egyesült Államoktól - fogalmazott, a legnagyobb fenyegetésnek továbbra is az afgán-pakisztáni törzsi határvidék fanatikusait nevezve meg.

Amerika, amely a 2005. júliusi, londoni metróattak idején még idegenkedve figyelte a befogadó országtól elidegenedett, "saját nevelésű" terroristák felbukkanását, már számol itteni jelenlétükkel is. Mueller figyelmeztetett a Fort Dix-i katonai bázis elleni merénylettervre; ennek kitervelői Pennsylvania állam erdeiben készültek fel, nézték az al-Kaida dzsihadista oktatófilmjeit. Tavaly októberben már egy szomáliai terrortámadás kapcsán az első amerikai öngyilkos merénylővel szembesülhetett a világ - őt Minnesota állambeli szülővárosában indoktrinálták. Az FBI igazgatója utalt annak fontosságára, hogy Washington a 300 milliós ország teljes rendőri apparátusával forró dróton legyen - ezt százas nagyságrendben felállított közös munkacsoportok hivatottak elősegíteni. - Gyakran azon közösségek segítségére szorulunk rá a legjobban, amelyek a legkevésbé bíznak bennünk. Ezekben meg kell kétszereznünk az erőfeszítéseinket - mutatott rá Mueller, megjegyezve: "a legrosszabb, ami az itteni iszlám közösséggel történhet, egy újabb terrortámadás Amerikában".

Mint mondta, az FBI két fő feladata - a terrorelhárítás és a hagyományos bűnüldözés - mellett a pénzügyi és gazdasági válság is megnövelte munkájukat: a közelmúlt nagy banki visszaéléseit és a többi közt 1900, a másodlagos jelzálogpiaci krízissel kapcsolatos ügyet is vizsgálnak.

Muzulmán ima a guantánamói fogolytáborban
Muzulmán ima a guantánamói fogolytáborban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.