Harcok Mogadishuban

Tizenöten vesztették életüket és legalább kilencvenen megsebesültek tegnap az egyre hevesebb harcokban, a szomáliai fővárosban. Vasárnap tizenegy afrikai uniós békefenntartó halt meg ugyanitt egy öngyilkos merényletben. Nem hozott tehát enyhülést sem az új, több mérsékelt iszlamista párt által is elfogadott elnök megválasztása, sem az etióp hadsereg januári kivonulása.

A legjelentősebb szélsőséges fegyveres csoport, az as-Sabab ugyanis nem fogadja el Sejk Serif Ahmed elnökké választását, és most a 3400 fős AU-erő, valamint az elnöki palota ellen fordult. Vasárnap óta az USA által terroristának nyilvánított csoportok listáján is szereplő szervezet aknavetőkkel lövi a hegytetőn álló, erősen védett elnöki palotát.

Az etióp hadsereg 2006-ban vonult be az országba, és a gyenge átmeneti kormányt támogatta az iszlamista felkelők ellenében. Januári kivonulása után a lázadók órákon belül elfoglalták a feladott állásokat.

Szomáliának 18 éve nincs működő kormánya. Csupán az elmúlt két évben 16 ezren vesztették életüket, és milliók váltak hontalanná. A főváros, Mogadishu szellemvárossá vált, a lakosság fele élelmiszersegélyre szorul. Az anarchiába süllyedt ország partjainál, az Ádeni-öbölben pedig virágzik a kalózkodás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.