Titkosszolgálati botrány Bogotában

Lemondott a kolumbiai titkosszolgálatok (DAS) igazgatóhelyettese, Jorge Alberto Lagos kapitány, majd a dél-amerikai ország főügyésze vizsgálatot rendelt el a szervezet bogotái központi irodájában. A botrányt a hét végén a Semana hetilap részletes beszámolója robbantotta ki, amely szerint a DAS hónapok óta lehallgatta nemcsak az ellenzéki politikusok, újságírók és bírák telefonjait, hanem kormánytagok, sőt Alvaro Uribe elnök titkárságának a telefonvonalait, megbeszéléseit is.

Az újság értesülése szerint február 19. és 21. között a titkosszolgálat bogotái központjában a DAS munkatársai rohammunkában semmisítettek meg ilyen lehallgatási szalagokat, komputeradattárakat, CD-ket. A Semana azt írta: a nagy sietség oka, hogy kiderült, a DAS néhány munkatársa bizalmas értesüléseket adott át a kábítószer-maffiának és más bűnözőcsoportoknak.

Kokaincsempész
Kokaincsempész "tengeralattjáró" Floridánál

Uribe elnök hétfőn nyilatkozatban sietett cáfolni, hogy köze lenne a titkos lehallgatásokhoz. Mint mondta, semmi kétség, valóban bűnbandák tevékenységéről van szó.

Nem ez az első eset, hogy lelepleződik a titkosszolgálat, amely formailag közvetlenül az elnöknek van alárendelve. Még 2005-ben kellett lemondania Jorge Noguera akkori titkosszolgálati igazgatónak, miután nyilvánosságra került, hogy információkat szolgáltatott az említett félkatonai szervezeteknek. Mindössze négy hónapja távozott utóda, Maria del Pilar Hurtado a DAS éléről, miután beismerte, hogy ellenzéki politikusokat figyeltek meg és hallgattak le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.