Igazságügyi nagy testvér Romániában

Külön titkosszolgálatot hozna létre Catalin Predoiu román igazságügy-miniszter az általa vezetett tárcánál. A bejelentés része annak a titkosszolgálati eszközök bevezetésével is zajló harcnak, amelyet a különböző román politikai csoportok egymás ellen évek óta folytatnak.

Predoiu szerint a tárcájának alárendelt, Belső Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálatnak (SIPA) nevezett egység elsősorban a büntetés-végrehajtó intézményekből gyűjtené be azokat az információkat, amelyekre a minisztérium kíváncsi, esetleg a bírói testületet is megfigyelés alatt tartaná. A miniszter arra is hivatkozik, hogy tárcájának törvényekbe foglalt feladata a romániai minősített információk védelme, ezt pedig specializált szolgálat nélkül nem lenne képes ellátni. - Vagy módosítjuk a törvényeket, és ezzel a minisztérium vonatkozó feladatát kiiktatjuk, vagy létrehozzuk a tárca saját titkosszolgálatát - mondta Predoiu.

A román kormány a hét végén fogadta el az idei állami költségvetést, amelyben a Demokrata Liberális Pártból és a Szociáldemokrata Pártból álló nagykoalíció a titkosszolgálatoknak (Román Hírszerző Szolgálat - SRI, Külföldi Hírszerző Szolgálat - SIE, Kormányőrségi és Védelmi Szolgálat - SPP, Speciális Kommunikációs Szolgálat - STS) összesen 2,1 milliárd új lejt juttattak. (Az SRI 1,32 milliárd, a SIE 223,2 millió, az SPP 148,2 millió, az STS pedig 412,2 millió lejt kap.) Eközben a román gazdasági tárca teljes költségvetése a válság évére 1,48 milliárd lejre rúg, a sport- és ifjúsági minisztériumnak pedig mindössze 586 millió lejből kell gazdálkodnia.

Romániában a felsoroltakon kívül más titkosszolgálatok is működnek. Ezek közül egyiknek, a belügyminisztérium titkosszolgálata irányításának megszerzése végett januárban koalíciós botrány bontakozott ki, s egy hónap leforgása alatt két belügyminiszter mondott le.

A büdzsé megszavazását követően az RMDSZ bejelentette: az állami költségvetés törvényét az alkotmánybíróságon megtámadja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.