Euroszkeptikusok toborzója

Szuverenitás (Suverenita) néven Csehországban újabb párt alakult, amely rövidesen koalícióvá kíván bővülni. Megalapítója Jana Bobosíková európai parlamenti képviselő, aki így indokolta a döntését: - A tervünk az, hogy összefogjuk a lisszaboni szerződést ellenző hazai politikai erőket. Mindazokat, amelyek egyetértenek Václav Klaus elnök véleményével és néhány napja elhangzott brüsszeli beszédével, vagyis élesen ellenzik a lisszaboni szerződést.

Két célunk van. Idehaza igyekszünk megakadályozni az uniós tervezet ratifikálását, a júniusi európai parlamenti választások során pedig minél több képviselőnket szeretnénk bejuttatni Brüsszelbe és Strasbourgba. Nem vagyunk euroszkeptikusok, nem óhajtjuk megtorpedózni az uniót, amely azonban a lisszaboni szerződés életbelépésével nagyon rossz irányba mozdulna el - érvelt a cseh politikus asszony.

Újságírók faggatásaira sem volt hajlandó elárulni, hogy a Szuverenitás egyesül-e a Szabad Polgárok Pártjával (SSO), amelyet néhány hete Václav Klaus egyik bizalmasa, Petr Mach alapított, s amelynek legfőbb célja ugyancsak a lisszaboni szerződés csehországi ratifikálásának a megakadályozása.

A cseh parlament alsóháza többszöri halasztás után egy hete megszavazta a lisszaboni szerződést.

Ezzel a döntéssel azonban korántsem ért véget a dokumentum elhúzódó ratifikálási folyamata, mert a szenátusban is lesz voksolás, ahol az euroszkeptikusnak kikiáltott elnök hívei többségben vannak. Ők addig hallani sem akarnak a végszavazásról, ameddig nem születik meg és nem lesz hatályos olyan jogszabály, amely arról rendelkezne, hogy a prágai kabinet csakis a parlament két házának jóváhagyásával adhat át bármilyen jogkört Brüsszelnek. Végül Klausnak is alá kell írnia az új uniós alkotmányt, aki már többször kijelentette: erre addig nem hajlandó, ameddig nem ismert a megismételt írországi népszavazás végeredménye.

E hét elején Prágában, majd Pozsonyban tárgyalt Declan Ganley ír milliomos, aki Libertas néven valamennyi uniós tagállamban működő, a lisszaboni szerződést elutasító páneurópai pártot kíván létrehozni, amely indulna a júniusi választásokon. Miután Lengyelországban sikerrel járt, a tervéhez keresett csehországi és szlovákiai partnereket, akik azonban nem kívánnak vele közösködni. - Mindannyian élesen ellenezzük az uniós tervezetet, de kizárólag hazai párt jelöltjeiként indulunk a kora nyári voksolásokon - jelentette ki Vladimír Palko, a szlovákiai Konzervatív Demokrata Párt (KDS) elnöke.

Declan Ganley a pozsonyi Sme napilapnak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Brüsszel Hugo Chávez praktikáit alkalmazza: "Akár csak néhány napja Venezuelában, Írországban is a polgárok kénytelenek lesznek másodszor is voksolni, mert először a többség nem az elvárásoknak megfelelően válaszolt" - vélekedett. Az ír nagyvállalkozó tagadta, hogy a CIA és a Pentagon fizetett ügynökeként ellenzi a lisszaboni szerződést. "Ez a tervezet tulajdonképpen a már elutasított uniós alkotmány kissé megkevert változata, amely Brüsszelbe központosítaná a hatalmat, lehetőséget teremtve az adórendszerek egységesítésére, miként arra is, hogy a kisebb lélekszámú országok érdekei a háttérbe szoruljanak" - szögezte le.

Az uniós szerződés ellen agitáló Declan Ganley, ír üzletember
Az uniós szerződés ellen agitáló Declan Ganley, ír üzletember
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.