Mit kezdjen az Egyesült Államok az Izrael-ellenes kórussal?

Az Obama-kormány részt vesz a nyolc évvel ezelőtt Izrael-ellenes hangulatkeltésbe torkollott durbani ENSZ-konferencia utófórumának előkészítésében. Elie Wiesel és Simone Veil máris közölték, hogy a helyszínen tiltakoznak majd.

Az ENSZ 2001-es rasszizmus, faji megkülönböztetés és idegengyűlölet elleni konferenciáján történtek megismétlődésétől tartanak elsősorban Amerikában és Izraelben az egykori durbani (Dél-Afrika) találkozó idei utófóruma előtt. A Durban II-nek nevezett áprilisi felülvizsgálati konferenciát ezúttal Genfben rendezik, de a 190 ország képviselőjének részvételével zajló előkészületekből úgy tűnik: a világszervezet égisze alatt ismét Izrael-ellenes hangulatkeltésre kerülhet sor.

A zsidó állam mellett eddig Kanada jelezte, hogy távol tartja magát az értekezlettől. Roni Lesno Jar, Izraelnek az ENSZ genfi központjához akkreditált nagykövete szerint az áprilisban elfogadásra kerülő állásfoglalás tervezete, amely rasszista, valamint apartheidállamként utal országára, "egyre rosszabb". - A telepekre, illetve a megszállt területek további uralásának céljával hozott, faji megkülönböztetésen alapuló törvényekre épülő idegen megszállás az apartheid mai formája, és komoly fenyegetés a nemzetközi békére és biztonságára - áll a tervezetben, amely nem nevezi néven Izraelt, de egyértelműen beazonosítja a zsidó államot. Egy másik verzióban a palesztin menekültek kapcsán a "megszálló hatalom faji politikájáról" is említést tesz.

A Nobel-díjas Elie Wiesel és Simone Veil, az első, közvetlenül választott Európai Parlament elnöke, a francia Alkotmánytanács tagja a Haarec című napilap szerint közölte: részt vesz Genfben a fórum ellen tiltakozó megmozdulásokon. Washingtont máris bírálatok érték, amiért most részt vesz az ENSZ emberjogi tanácsában zajló előkészítő munkálatokban, amelyeket Líbia vezet. A Forbes magazinban Anne Bayefsky egyenesen úgy véli: az Obama-kormány feláldozza Izraelt. A New York-i székhelyű Rágalmazásellenes Liga bojkottra szólított fel.

Mások viszont azt hangsúlyozzák, hogy az elzárkózás sehová sem vezet. - Az Egyesült Államok az Izraelt rasszistaként megnevező erőfeszítésekkel szemben dolgozik a konferencián - fogalmazott a The Washington Postnak Felice D. Gaer, a két amerikai küldött egyike. Kenneth Roth, a Human Rights Watch emberjogi szervezet ügyvezető igazgatója hibának tartaná a távolmaradást. - Aki jelen van, megakadályozhatja bármilyen, helytelen állítás elfogadását. Ha az Egyesült Államok nem lesz jelen, úgy ezt nem teheti meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.