Nem söpri el a válság a francia reformokat

A válság miatt sem lassítják a francia egészségügy reformját, kivárnak viszont az oktatási rendszer átalakításával - válaszolta lapunk kérdésére Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke, aki Budapesten tárgyalt (többek között) Gyurcsány Ferenc kormányfővel, Orbán Viktorral, a Fidesz első emberével és Sólyom László köztársasági elnökkel.

Párizsban most folyik a parlamenti vita a kórházreformról, melyet még a gazdasági válság előtt, másfél éve dolgoztak ki; egy évvel ezelőtt éppen Larcher volt a téma jelentéstevője a szenátusban. Az egészségügy alapvető reformjáról van szó, amelyről a krízis idején sem mondanak le. Több időt szán viszont Nicolas Sarkozy francia elnök az oktatási rendszer reformjára, amelyről úgy érzi, hogy az oktatásban dolgozók nem értik eléggé. Tavaly ősszel úgy döntött tehát, hogy ad még egy évet. A szenátus elnöke hozzátette: ott van az igazságügy reformja, amely szintén változatlanul folytatódik.

Bár a franciaországi reformok a válság ellenére haladnak tovább, egy részüket azért hozzáigazítják a nehézségekhez. Már csak azért is, mert a pénzügyi eszközöket most elsősorban befektetésekre, a vállalatok terheinek csökkentésére, szociális intézkedésekre fordítják.

A nemzetközi gazdasági válság kapcsán Gérard Larcher hangsúlyozta: európai válaszra van szükség, nemcsak a Nemzetközi Valutaalap válaszára. Ami a magyarországi francia beruházókat illeti, nincs jele sem a visszahúzódásnak, sem a kivonulásnak.

Gérard Larcher és Sólyom László Budapesten
Gérard Larcher és Sólyom László Budapesten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.