Ingyenrepülőjeggyel sem távoznak

A Csehországban munkanélkülivé vált külföldi vendégmunkások közül egyelőre csak ötvenhatan éltek a prágai kormány kínálta lehetőséggel. Átvették a felajánlott ötszázeurós végkielégítést, valamint az ingyenrepülőjegyet, és hazautaztak - közölte Ivan Langer cseh belügyminiszter. A tárcavezető szerint ez a szám nagyon alacsony, mert közülük március végéig 12 ezren, júliusig pedig hetvenezren válnak munkanélküliekké, és az év végéig a számuk tovább növekedhet.

Langer így folytatta: - Egyre több jel utal arra, hogy jelentős társadalmi és bűnügyi problémákat okozhatnak a két-három éve még tárt karokkal várt, ma viszont a gazdasági válság miatt utcára került, nem az EU-tagállamokból érkezett külföldi munkavállalók. Őket nálunk is az elsők között bocsátják el. Máról holnapra alapvető megélhetési gondokkal szembesülnek, ezért egyesek koldulni kezdtek, jóval többen azonban bekapcsolódtak a szürkegazdaságba és a drogkereskedelembe. Az elmúlt hetekben több olyan vietnami személyt lepleztünk le, akik vadkendert és más tiltott növényt termesztettek, illetve kábítószert árultak - érvelt a tárcavezető.

Bejelentette a belügyminiszter azt is, hogy az elkövetkező hetekben megszigorítják a külföldi vendégmunkások ellenőrzését, és akiknek nincsenek rendben az iratai, azokat kitoloncolják Csehországból, ahova legalább öt évig nem térhetnek vissza. Szakértők rámutattak arra, hogy a legtöbb érintett nem akar hazautazni, mert állításuk szerint Csehországban még munkanélküliként, minimális segélyből is valamivel jobban élnek, mint odahaza.

Frantisek Bublan, a prágai parlament belbiztonsági bizottságának elnöke a prágai közszolgálati tévében kifejtette: szigorítani kellene a cseh munkaközvetítő ügynökségek ellenőrzését, amelyek az elmúlt évben hatalmas összegeket zsebeltek be a vietnamiaktól annak fejében, hogy külföldi munkát szereztek nekik. - Több olyan esetről szereztem tudomást, amikor ezek a személyek a havi bérükből tízezer koronát (százezer forintot) kénytelenek kifizetni nekik, és ezek után alig marad valami az itteni megélhetésükre - mutatott rá. Közölte, hogy Csehország egyes külképviseleteinél korrupcióra utaló tények kerültek napvilágra. - Tavaly például húszezer vietnami kapott munkavállalási engedélyt és vízumot, ebből tizenhatezren vállalkozni kívántak, ami elképesztő arány - hangsúlyozta.

A prágai kabinet januárban döntött úgy, hogy a munkanélkülivé vált külföldi vendégmunkásoknak ötszázeurós végkielégítést és ingyenrepülőjegyet adnak, ha elhagyják az országot. Egyelőre hatvanmillió koronát szavaztak meg erre a célra.

Csehországban munkaengedéllyel tavaly decemberben csaknem 300 ezren dolgoztak. Köztük 130 ezer ukrán, 60 ezer vietnami és 20 ezer mongol. Becslések szerint ugyanennyi lehet a feketemunkát vállaló, nem uniós tagországokból érkezett külföldiek száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.