Nem létező pénzről vitáztak

Keveslik az uniós miniszterek az Európai Bizottság által javasolt keretet az energiahálózatok összekötésére és fejlesztésére - de közben éles vita tárgya, létezik-e egyáltalán az ötmilliárd euró, amelynek szétosztására a végrehajtó testület már előterjesztette elképzeléseit.

Nem vet jó fényt az Európai Bizottságra, hogy a gazdaságélénkítő csomagba olyan tavalyi maradványpénzt illesztett be, amelyet így felhasználni, egyik évről a másikra átvinni és átcsoportosítani nem lehet. A pénzügyminiszterek február 10-én, az energiaügyi tárcák vezetői a múlt héten futottak bele ebbe a problémába, és minthogy megoldani nem tudták, a tegnapi külügyminiszteri értekezletre hagyták a döntést. Ám a fődiplomaták azt mondták, foglalkozzanak ezzel a kérdéssel inkább a pénzügyesek.

A bizottság eredeti terve szerint ötmilliárd eurót lehetne felhasználni a tavalyi agrárbüdzsében megmaradt pénzből széles sávú internethálózatok kiépítésére, illetve az energiahálózatok összekötésére, szélerőművek létesítésére. Magyarország eleve kifogásolta, hogy csak a magyar-szlovák és a magyar-román gázvezetékek öszszekötésére kapna összesen 55 millió eurót, míg a villamosenergia-hálózatok ilyen jellegű fejlesztésére és a horvát-magyar gázvezeték kiépítésére semmit. Több ország is nehezményezte, hogy az energiaösszeköttetési tervek nyolcvan százalékát a nyugat-európai EU-tagállamok kapnák, míg az orosz gázhiányt megszenvedő kelet-európaiaknak csak a maradék jutna. A múlt héten már kiderült: a magyar-horvát vezetékre is lenne húszmillió euró, ez a teljes költség tíz százaléka. Magyarország tegnap azzal érvelt, hogy figyelembe kellene venni a teherbíró képességet is, mert az eddig felajánlott öszszeghez túl nagy önrészt kellene előteremteni.

Ám éles vita bontakozott ki magáról a forrásról is. Most azt sem lehet tudni, egyáltalán ötmilliárd euróról kell-e egyezkedni, és honnan lehet valamennyi pénzt előszedni, ha a tavalyi maradvány nem használható fel, az idei költségvetés pedig nem bontható meg. Németek és osztrákok is megkérdőjelezték a forrást.

Egyetértettek viszont abban - mondta Göncz Kinga külügyminiszter -, hogy az energiagondok és a világgazdasági válság közepette még sürgetőbb, hogy az EU stabilizálja a keleti szomszédságát. De nem dőlt el, hogy a tavaszi szomszédsági csúcsra meghívják-e Lukasenko fehérorosz elnököt.

Nyílt beszélgetést vár Barroso Gyurcsánytól

Nyílt beszélgetésre számít José Manuel Barroso bizottsági elnök kedden Gyurcsány Ferenc kormányfővel, akitől részletes beszámolót vár az ország pénzügyi helyzetéről. Az uniós szóvivő szerint az Európai Bizottság nagy figyelemmel kíséri a fejleményeket, és a válságkezelés minden vonatkozását szóba hozhatják a találkozón. A magyar miniszterelnök ma egynapos látogatást tesz Brüsszelben, miután - az osztrák és a lengyel vezetéssel együtt - maga is kezdeményezte, hogy az unió támogassa a nyugat-európai bankok kelet-európai leánybankjait is. Vasárnap az új tagországok kormányfői külön megbeszélést folytatnak a huszonhetek informális csúcstalálkozója előtt, amelynek témája a protekcionizmus veszélye. Orbán Viktor Fidesz-elnök a napokban az európai fővárosokban szintén igyekezett rámutatni a kelet-európai bankokkal szemben alkalmazott hátrányosan megkülönböztető bánásmódra. (B. M.)

A cseh, a litván, a francia és az osztrák külügyminiszter Brüsszelben
A cseh, a litván, a francia és az osztrák külügyminiszter Brüsszelben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.