Kézfogás a holokauszttagadóval

Zárt ajtók mögött, szemtanúk szerint hűvös légkörben találkozott Gerhard Schröder az iráni elnökkel, ám a szociáldemokrata exkancellár teheráni megbeszélése a holokausztot tagadó, Izraelt a térképről legszívesebben eltüntető Mahmúd Ahmadinezsáddal így is kisebb vihart keltett Berlinben.

Az iráni magánlátogatáson tartózkodó Gerhard Schrödert a konzervatív CDU/CSU soraiból, valamint a Németországi Zsidók Központi Tanácsának vezetői szintén élesen bírálták, amiért kezet fogott a náci bűnöket puszta kitalációnak nevező iráni elnökkel. A volt kancellár bizalmasa és pártfogoltja, Frank-Walter Steinmeier vezette külügyi tárca viszont csak anynyit közölt: Schröder a nagykoalíciós kormány tudtával, de nem annak megbízásából utazott Iránba. A sajtó arról spekulál, hogy az út terepfelmérésként szolgálhatott a külügyminiszter és az SPD-kancellárjelölt teheráni látogatásához.

Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése óta a Nyugat igyekszik ismét párbeszédet kezdeni a nukleáris ambíciókat szövögető teheráni rezsimmel, de a párbeszéd nehezen indul el. Schröder Teheránban azt mondta: ha Irán regionális hatalom kíván lenni, egy ilyen szerep felelősséggel, illetve a "nemzetközi játékszabályok" betartásával is jár. Az iráni kereskedelmi kamara tagjaival találkozva pedig félreérthetetlenül bírálta az államfői posztért újrainduló Mahmúd Ahmadinezsádot. – A holokauszt történelmi tény, a hitleri Németország által elkövetett bűnön nincs mit tagadni – hangoztatta az exkancellár.

Schröder találkozott más vezető iráni politikusokkal, így Manuser Mottaki külügyminiszterrel, Ali Laridzsáni parlamenti elnökkel és a köztársasági elnöki posztért szintén versenybe szálló Mohamed Khatemi volt államfővel. A politikus szerint Obama – elődjével, George W. Bushsal ellentétben – Iránnal szemben nem a kirekesztés és a konfrontáció politikáját kívánja folytatni.

Az iszlám köztársaság az afganisztáni helyzet stabilizálása, a drogbárók ellen folytatott háború kimenetele, valamint az izraeli-palesztin konfliktus rendezése szempontjából megkerülhetetlen szereplő. Irán gazdag földgáz- és kőolajkészletei miatt szintén érdekes terep; Schröder kettős minőségében, a német energetikai konszernek, illetve a Kreml ellenőrzése alatt álló Gazprom képviseletében is puhatolózhatott az üzleti lehetőségekről.

Iráni részről ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy saját atomprogramot folytassanak. Izraellel nemcsak az ellenszenv, hanem a kemény vonalas politika is kölcsönös. A mullahrezsim a zsidó állammal szemben nemzetközi felelősségre vonást követel az állítólagos népirtásért, amelyet az izraeli hadsereg a gázai háborúban a palesztinok ellen folytatott. Németország Izrael a legfőbb európai szövetségese, a német politikusok keményen elítélték Ahmadinezsad kirohanásait.

Gerhard Schröder és Mahmoud Ahmadinezsad kézfogása Teheránban
Gerhard Schröder és Mahmoud Ahmadinezsad kézfogása Teheránban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.