Távol tartották a kínai ellenzékieket Hillary Clintontól

Kína és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy stratégiai és gazdasági kérdésekben párbeszédet folytat egymással, illetve hogy együtt munkálkodik a globális pénzügyi válság és a klímaváltozás okozta gondok megoldásán. E megállapodások kínai vezetők és az ázsiai körutat járó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közötti találkozókon születtek Pekingben.

Megerősítették, hogy Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök találkozik Barack Obama amerikai elnökkel az áprilisi londoni G20-as csúcstalálkozón.

Clinton találkozott kínai kollégájával, Jang Csie-csevel (Yang Jiechi) is - írta az MTI. Az amerikai politikus hangsúlyozta: az USA-nak és Kínának közös érdeke az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló, új nemzetközi egyezmény megkötése a decemberi koppenhágai csúcsértekezleten.

A washingtoni diplomácia vezetője - aki első hivatalos külföldi útján több ázsiai országot keresett fel - hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nagyra értékeli az amerikai kincstárjegyekbe vetett tartós kínai bizalmat. Kína tavaly szeptember óta az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, mert 696,2 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai kincstárjegyeket.

Kínai emberi jogvédők közlése szerint rendőri zaklatásban és megfélemlítésben volt részük Hillary Clinton Pekingbe érkezése óta. Cseng Csin-jan (Zeng Jinyan), a bebörtönzött Szaharov-díjas Hu Csia (Hu Jia) felesége elmondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy Clinton érkezése óta házi őrizetben tartják. Cseng férje három és fél éves börtönbüntetését tölti, amelyre "felforgató tevékenység" címén ítélték.

A Chinese Human Rights Defenders nevű jogvédő szervezet szerint több hasonló esetről is beszámoltak kínai ellenzékiek, akiket a hatóságok el akarnak hallgattatni az amerikai külügyminiszter látogatása idejére. Közülük többen is aláírták a demokratikus reformokra felszólító Charta 2008 című dokumentumot. A rendőrség felszólította Csiang Ki-senget (Jian Qisheng), aki az 1989-es Tienanmen téri tüntetésekben való részvételért több évet töltött börtönben, hogy ne próbáljon találkozni Clintonnal.

Látogatásának utolsó napján, vasárnap istentiszteleten vett részt és nőjogi aktivistákkal találkozott a külügyminiszter. A metodista Hillary Clinton az állami ellenőrzés alatt álló keresztény egyházhoz tartozó Haidan Christian Church-ben hallgatta meg az igehirdetést, miközben a rendőrség szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosított a templom környékén. Ezután az amerikai diplomácia vezetője több tucat nőjogi aktivistát fogadott az Egyesült Államok pekingi nagykövetségén, köztük jogászokat, környezetvédőket és orvosokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.