Obama utódja is sáros Illinois-ban

Elfogyott a levegő Chicagóban Roland Burris szenátor körül, aki - mint kiderült - kampánypénzt gyűjtött Rod Blagojevichnek, a nemrég elmozdított kormányzónak.

Bűnös, amíg az ártatlansága be nem bizonyosodik - írja epésen a mindenkori chicagói politikusról egy amerikai publicista, maga is az USA harmadik legnagyobb városának szülötte. Bár úgy látszott, a korrupcióval meggyanúsított demokrata kormányzó, Rod Blagojevich elmozdításával megnyugodhatnak a kedélyek, a napokban kiderült: egyelőre aligha. Sőt már az adásvétel eredeti tárgyát, a Fehér Házba előrelépett Barack Obama volt szenátusi helyét - Blagojevich kinevezésével - betöltő politikus, Roland Burris is sáros. Mint elismerte, a pénzéhes exkormányzó legalább öt munkatársával állt kapcsolatban, és maga is kampánytámogatást gyűjtött számára, miközben sorban állt Illinois állam úgynevezett junior (nem rangidős) szenátusi székéért.

A helyi politikában mindeddig tekintélynek örvendő, 72 éves demokrata - a százfős szenátus egyetlen afroamerikai tagja - tagadja, hogy fizetett volna a mandátumért. Most azt vizsgálják, hogy ez igaz-e, illetve mennyiben sértette meg korábbi nyilatkozatait, köztük eskü alatt tett vallomásait. Az FBI szombaton kihallgatta Burrist.

Akármi is a vizsgálat eredménye, az Obama-utód presztízse már nem a régi. Elfogyott körülötte a levegő, széles körben leírták, és lemondásra szólították fel. Közvetlen munkatársai is hátat fordítottak neki. A The Washington Post vezércikkben búcsúzott el tőle, ami nem a legjobb ajánlólevél a Capitoliumon, ahol újonc szenátorként Obama is a belső rangsor utolsó előtti helyére került annak idején - csak azért nem a legutolsóra, mert Illinois népesebb Colorado államnál... Egy karikatúrán Burrisre omlott saját sírköve, amint szenátori titulusát véste volna rá.

Búcsúra szólította fel a politikust a Blagojevich helyére került korábbi alkormányzó, a szintén demokrata Pat Quinn is, aki pedig "csodálatos emberi lénynek" és "kedves barátjának" nevezte párttársát. Quinn azt tervezi: amint újra megüresedik a mandátum, nem kinevezéssel tölti azt fel, hanem rendkívüli választást ír ki rá. A demokraták eddig azért ódzkodtak ettől a megoldástól, mert féltek, hogy a republikánusok kaparintják meg a széket, miközben maguk a hatvan fős, azaz kétharmados többségre törekedtek a Capitoliumon.

Bush után egyes Kuba elleni szankciók is búcsúznak?

Republikánus oldalról is megerősítették: a Kubával szembeni amerikai megszorító lépések hatástalanok, nem érték el céljukat, a demokrácia kiterjesztését, és a szigetországban történt politikai változások függvényében felül kell vizsgálni azokat.

- A Kuba középtávú politikai jövőjével kapcsolatos bizonytalanság dacára világos: a vezetésben nemrég bekövetkezett változások lehetőséget adnak az Egyesült Államoknak, hogy újraértékelje a félreértés, gyanakvás és nyílt ellenségesség jellemezte bonyolult kapcsolatrendszert - áll Richard Lugar, a szenátus külügyi bizottsága rangidős ellenzéki tagja szenátortársainak írt levelében. Ennek apropója egy hétfőn nyilvánosságra kerülő jelentés, amelyet a republikánus háttérapparátus készített, és amelyben a The Washington Post szerint az ellenzék azt javasolja: fel kell oldani a Bush-kormány által hat évvel ezelőtt bevezetett utazási és pénzátutalási korlátozásokat, újra létre kell hozni a hivatalos, kétoldalú együttműködés kereteit a kábítószer-ellenes harcban és migrációs ügyekben, továbbá meg kell engedni, hogy Havanna hitelbe vásárolhasson amerikai mezőgazdasági termékeket. Nincs szó azonban a 47 éves általános kereskedelmi embargó feloldásáról.

A fordulatnak a Castro-testvérek közötti hatalomátadásnál is jobban kedvez Barack Obama elnökké választása. A demokratákon, illetve általában a Kongresszuson eddig sem múlt a szankciók legalább részleges enyhítése; annak fő kerékkötője a Fehér Ház, illetve a republikánus pártvezetés volt. Obama kampányígéretei között szerepelt az utazási és átutalási korlátozások megszüntetése; George W. Bush lépései nyomán a kubai-amerikaiak háromévenként egyszer, legfeljebb két hétre látogathatják meg otthon maradt, legközelebbi rokonaikat. Hillary Clinton külügyminiszter szenátusi meghallgatása során megerősítette, hogy Washington a Kuba-politika teljes átalakítását tervezi. (Sz. L. L.)

Burris újságírók gyűrűjében, Chicagóban. Tagadja, hogy fizetett volna a mandátumáért
Burris újságírók gyűrűjében, Chicagóban. Tagadja, hogy fizetett volna a mandátumáért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.