NAFTA-reform, Obamának nem sürgős

Kanadába vezetett az amerikai elnök első külföldi útja, ahol óva intett a piacvédő lépésektől, és Afganisztán ügyében sem gyakorolt nyomást Harper kormányfőre. A hagyományokat követve az északi szomszédnál mutatkozott be elsőként Barack Obama. Stephen Harper kanadai kormányfőnél tett ottawai látogatására azonban annyiban is éppen időben kerített sort, hogy az amerikai-kanadai kapcsolatokat sürgős tisztázásra váró kérdések terhelték.

Európához hasonlóan Kanadában - amelynek az USA első számú kereskedelmi partnere - is felzúdulást keltett ugyanis a kongresszusban egy hete elfogadott, 787 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomag "Vásárolj amerikai terméket!" kitétele.

Obama azt mondta: "nagyon óvatosnak kell most lennünk a protekcionizmus minden jelével kapcsolatban". A Kanadában is rendkívüli, 82 százalékos népszerűségnek örvendő elnököt otthon bírálták, amiért az élénkítő csomagot létrehozó jogszabály megfogalmazását a kongresszusra bízta, prédájává téve ezzel a legkülönbözőbb magánérdekeknek - ez a paszszus is így került bele.

Obama egyúttal - legalábbis időlegesen - visszatáncolt egy kampányígéretétől. Ez a NAFTA, az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalására vonatkozott, a szakszervezetek és a környezetvédők aggályainak figyelembevételével. Az Amerikába történő szállításoktól komolyan függő és az USA gazdaságához ezer szálon kötődő Kanadában aggodalmat keltett ígéret most Obama szerint is várhat.

A két ország elkötelezett az éghajlatváltozás elleni fokozottabb küzdelemre is a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt - hangzott el a találkozó után, amelyen egyezményt írtak alá a tiszta energiatechnológiák fejlesztéséről. A kanadaiak csalódottak voltak a Bush-kormány hozzáállása kapcsán. Amerikában a környezetvédelmi ügynökség most először határoz majd meg az üvegházhatást előidéző károsanyag-kibocsátást Kanadával, az USA legnagyobb olajellátójával kapcsolatban. Az egyik kényes kérdés a világ második legnagyobb tartalékát jelentő olajhomokmezők Alberta tartományban, amely ráadásul Harper szűkebb pátriája. Óvatosságra int, hogy az olajnak a homokból való kinyerése környezetszennyező technológia, amelyet a kutatás-fejlesztésbe való befektetésekkel folyamatosan mérsékelni igyekeznek.

Az elővigyázatosság vezérelte Obamát a külpolitikai pontoknál is. Mint a közös sajtótájékoztatón külön hangsúlyozta, nem gyakorolt nyomást Kanadára az afganisztáni szerepvállalás növelésére.

Obama vásárol egy kanadai boltban
Obama vásárol egy kanadai boltban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.