A világ nem járhat két különböző tempóban

A protekcionizmus kockázatos, munkahelyeket, emberi sorsokat veszélyeztet, ezt világosan látjuk - mondta lapunknak a gazdasági válságról Dominique Girard nagykövet, az ASEF (Ázsia-Európa Alapítvány) igazgatója.

Az 1997-ben született szingapúri székhelyű alapítvány egy korábban, az Európai Unió és ázsiai partnerei között létrejött fórum (ASEM) eredménye, mely a két kontinens kulturális, oktatási, tudományos és civil társadalmi kapcsolatainak a fejlesztését koordináló szervezet. Az ASEF-ben ma már 45 állam vesz részt, az alapítvány költségvetése évi négymillió euró.

- Ami újdonság a korábbi válsághelyzetekhez képest, hogy Ázsia és Európa tekintetében az ASEM és az ASEF meg tudja beszélni, milyen megoldásokat találjunk, anélkül hogy a protekcionizmus csábításának engednénk - figyelmeztet az igazgató. Girard nagykövet emlékeztet a nyolcvanas évekre, amikor ugyancsak bajban voltak az amerikai autógyárak, és a válasz a protekcionizmus volt. - Akkor sok indulat irányult Japán ellen. Most olyan szinten összekapcsolódnak a gazdaságok, hogy az emberek megértik: ugyanazzal a problémával néznek szembe mindenhol, és tudják, lehetetlen nem tudomást venni a másikról - mondja a kifejezetten civil szervezetek párbeszédére szakosodott ASEF igazgatója. A következő években a gazdasági válság és annak a társadalomra mért hatásaira, a fenntartható fejlődésre, a környezetvédelemre, az emberi jogokra és a demokráciára összpontosítanak.

Girard igazgató igazi "házasságközvetítőnek" tartja az ASEF-et, mely Ázsia és Európa egyes oktatási, kulturális és civil szerveződéseinek segít közös programok létrehozásában. Májusban egyébként Budapesten tartja az ASEF igazgatótanácsa 24. ülését.

Kérdésünkre, hogy a két kontinens civil szerveződéseinek fejlettségbeli különbségei nem okoznak-e problémát, Girard úgy válaszolt: sok a különbség magában Európában és Ázsiában is. - Ahogy Kelet-Közép-Európában magukhoz tértek a társadalmi szervezetek, hasonló folyamat figyelhető meg Ázsiában is. - A globális kommunikációs rendszereknek köszönhetően a civil társadalom megerősödött - mondja az ASEF-igazgató.

- Ismerjük ezt az érzékenységet, és figyelembe vesszük - mondta Girard arra a kérdésünkre, hogyan fogadja a fejlődő Ázsia, hogy Európa sok téren vár el tőle olyan eredményeket (környezetvédelem, emberi jogok), amelyeknek Európának nem kellett megfelelnie, amikor maga is fejlődött.

- Ugyanakkor tudjuk, hogy például a környezetvédelem terén a világ nem járhat két különböző tempóban. Keleten is megértik ezt. Társadalmi kérdésekben is ugyanez a helyzet: tisztelnünk kell azt, hol tart a másik, realistáknak kell lennünk, de a párbeszédnek ugyanakkor őszintének kell lennie. Az ASEF előnye, hogy nem kormányzati keretet ad, így a párbeszéd szabad, és nem kötelez senkit semmire, de előremozdítja a megértést - vallja Girard.

A felvetésre, hogy az egyes autoriter ázsiai kormányzatok nyomást gyakorolnak a civilekre, a nagykövet úgy válaszolt: "Még senki sem állt fel az asztaltól az ASEF-ben." Hozzátette, hogy néha a megbeszélések feszültek lehetnek, de eddig senki sem utasította el a párbeszéd gondolatát. - A politikai vezetők által egyelőre meg nem hozható döntéseket ezek a párbeszédek készíthetik elő - tette hozzá reménykedve.

Haza készülő, kisemmizett kínai munkások a bukaresti nagykövetségen
Haza készülő, kisemmizett kínai munkások a bukaresti nagykövetségen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.