Laptoppal a terroristák barlangjából

"Rakéták az összes városra, az óvóhelyek nem védenek meg, Kasszam rakéták, Hamasz" - ez állt abban a rövid szöveges üzenetben, amelyeket a radikális palesztin szervezet több mint hetvenezer izraeli lakos mobiltelefonjára küldött szét a gázai offenzíva során.

Az új taktika alkalmazásáról szóló forrást a Hamasz katonai szárnya részéről is elismerték, a Népi Ellenállási Bizottságok szóvivője pedig egyenesen azt mondta: az esemesek és az ellenség rádiófrekvenciáinak megzavarása mellett további meglepetések várhatók, amennyiben a zsidó állam nem hagy fel gázai terveivel. Nem először rengett meg a technikai fölény mindenhatóságába vetett hit: a 2006-os libanoni háború során a Hezbollah például az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tisztjei között lezajlott telefonokat hallgatta le.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után néhány amerikai politikus az összes iszlamista merénylőt egyszerűen "naivnak" tartotta, akik elszakítva vannak attól a világtól, amelyet éppen megtámadni szeretnének.

Ráadásul Oszama bin Laden még mindig szabadlábon van, a hozzá hasonló terroristák eszköztára pedig hatalmas technikai fejlődésen ment keresztül - állapítja meg a Council on Foreign Relations nonprofit szervezet cikkírója. A tavalyi, közel 180 halálos áldozatot követelő mumbai terrortámadást több szakértő minden idők egyik legösszehangoltabb merényletének tartja, amely elsősorban nem is a támadók harci arzenáljának szélessége miatt okozott meglepetést, hanem hogy nem korábban következett be.

A feltételezhetően az al-Kaidával is kapcsolatban álló pakisztáni Lashkar e-Taiba nevű csoport tagjai Blackberryket és cserélhető SIM-kártyájú mobiltelefonokat használtak, csónakjuk GPS-szel volt felszerelve, a Karacsiból Mumbaig tartó utat pedig a Google Earth térképeihez hasonló nagyfelbontású szatellitképeket tartalmazó CD-k segítségével tették meg.

A terrorelhárítással foglalkozó szakemberek ugyan már évek óta foglalkoznak a terrorizmus technikai-technológiai vetületeinek kutatásával, ám eleddig a publikált kutatási eredmények döntő többsége a szociális hálózatokra és az internetes alkalmazásokra összepontosult. Nyilvánosságot kapnak már az ún. virtuális világokkal foglalkozó kutatások: egyes videojátékok alkalmasak lehetnek a valós támadások megtervezésére.

Tavaly Canossa-járásra kényszerült a Second Life videojáték atyja, Philip Rosedale is, aki az amerikai képviselőház bizottsága előtt próbálta meggyőzni a törvényhozókat: programja nem alkalmas terroristák verbuválására.

Sok illetékes szerint a harcosok kiképzése továbbra is a hagyományos pakisztáni táborokban zajlik, s csak elenyésző számú merénylet ötlete fogan meg az olyan közösségszervező oldalakon, mint a Facebook. Ám az amerikai kongresszus által felkért bizottság 2008. decemberi megállapítása szerint a terroristák folyamatosan a Nyugat nyakán tartják a kést, s 2013-ra saját tömegpusztító fegyverrel rendelkezhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.