Olmert tűzszünetről tárgyalna

Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő várhatóan konzultációkat kezd vasárnap a Hamasz iszlamista szervezettel megkötendő tűzszünetről - közölte szóvivője. Mark Regev szerint a kormányfő Ehud Barak védelmi miniszterrel, Cipi Livni külügyminiszterrel és a kormányalakításra esélyesnek tartott Benjamin Netanjahuval, a Likud jobboldali ellenzéki párt vezetőjével tart megbeszélést.

Ehud Olmert figyelembe veszi a keddi parlamenti választások után kialakult új körülményeket - mondta a szóvivő. Az ügyvezető izraeli miniszterelnök egyik fő célja, hogy a tűzszünet intézkedjék egy túszként fogva tartott fiatal izraeli katona szabadon bocsátásáról is.

Olmert utasítására korábban engedélyezték, hogy a palesztin kormányzat 43 millió dollárt utaljon át a Gázai övezetbe. Ezt az összeget - jelentette be Szalám Fajjád palesztin kormányfő, azok kapják, akiknek otthonai az izraeli offenzíva következtében elpusztultak. Az izraeli hadsereg támadásának következtében ötezer lakás semmisült meg a zsúfolt tengerparti sáv településein. A palesztin kormány bejelentette a kifizetések megkezdését, ám közölte, hogy továbbra sincs arra pénze, hogy kiutalja a közalkalmazottak fizetését. A Reuters beszámolója szerint a Hamasz szintén elkezdte a segélyek kifizetését az otthon nélkül maradt palesztin családoknak. Washington semmi esetre sem kívánja, hogy az erre kiutalandó pénz a Hamasz kezébe jusson. Abbasz kormányzatának azonban nincs esélye arra, hogy a Gázában hatalmi szerepben fellépjen. Az iszlamisták eközben csupán Irán anyagi támogatására számíthatnak. Ez viszont egyre bizonytalanabb az iszlám köztársaság olajbevételeinek megcsappanása miatt.

Hamasz-fegyveresek üldögélnek Gázában egy Izrael-ellenes graffiti tövében
Hamasz-fegyveresek üldögélnek Gázában egy Izrael-ellenes graffiti tövében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.