Több afgán küzd majd a felkelők ellen

Afganisztán részt vesz a közép-ázsiai amerikai regionális stratégia felülvizsgálatában - jelentette be vasárnap Kabulban Richard Holbrooke, az új amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja és Hamid Karzai afgán elnök.

Afganisztán Rangin Dadfar Szpanta külügyminiszter vezetésével küldöttséget meneszt Washingtonba, amely részt vesz a stratégia felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokon - közölte Holbrooke és Karzai a tárgyalások után. Karzai levélben kérte erre Barack Obama elnököt.

Barack Obama a múlt héten rendelte el a stratégia - az amerikai politika katonai és nem katonai szempontjainak - felülvizsgálatát, miközben az amerikai és a NATO-erők a Pakisztánt is fenyegető, erősödő tálib lázadás ellen harcolnak Afganisztánban. Az afgán védelmi minisztérium és a nemzetközi erők megállapodtak, hogy ezen túl több afgán vesz részt a terroristák elleni műveletek megtervezésében és végrehajtásában. Az intézkedés célja a civil áldozatok számának csökkentése.

Holbrooke támogatta az afgán választási bizottság döntését, amelynek értelmében augusztus 20-án tartják az elnökválasztást. Az amerikai fél reményei szerint az Obama döntése értelmében Afganisztánba küldendő 25 ezer fős csapaterősítés, a friss erők már részt vehetnek a szavazás biztonságának garantálásában.

Az amerikai különmegbízott négynapos pakisztáni tárgyalás után érkezett Afganisztánba. (MTI)

A megszállók egykori tankjai emlékeztetnek a húsz évvel ezelőtti szovjet kivonulásra
A megszállók egykori tankjai emlékeztetnek a húsz évvel ezelőtti szovjet kivonulásra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.