Titkos logót kapott a magyar EU-elnökség

Kiválasztották, de titokban tartják a magyar-spanyol-belga EU-elnökség közös logóját. Ízelítőt adunk a döntős pályaművekből.

Különös eredményhirdetést tartottak a múlt héten Budapesten. Bejelentették ugyan, hogy megvan végre a spanyol-belga-magyar csoportos EU-elnökség közös logója, ám azt már nem árulták el, melyik az. A közvélemény így legfeljebb megcsodálhatja (itt, illetve a www.magyarorszag.hu/ eulogo honlapon), milyen alkotásokkal pályáztak a három ország művészeti egyetemeinek hallgatói.

Az igazi "szenzáció" persze az, hogy az unió történetében először szánta rá magát három tagállam: másfél évig (a három elnökség háromszor fél év) ugyanazt a jelképet használják. - Közös politikai felelősséget vállaltunk a csoportos elnökség sikeréért, és ennek képi megjelenítése a közös logó - fogalmazott Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, aki szerint a három ország tényleg komolyan veszi az együttműködést. (A hármas elnökség eddig csak papíron létezett.) Nicolás Martínez-Fresno spanyol államtitkár hozzátette: most egyértelműen bizonyítják, hogy tizennyolc hónapon át (2010. január 1-jétől 2011. június 30-ig) a közös utat választják.

S hogy ki a nyertes? - Tiszteletben tartjuk a jelenlegi cseh és az utána következő svéd EU-elnökség munkáját - indokolta a Népszabadság érdeklődésére Iván Gábor, miért csak később jelenti be Magyarország, Belgium és Spanyolország kormányfője a végeredményt. Arról is a politikusok határoznak majd, mikor érzik úgy, hogy már nem lopják el a show-t az uniót éppen irányító tagállamtól.

Nézzük, milyen művek alapján hozták meg a titkos döntést! A három országból több mint háromszázan pályáztak (idehaza hatvanan), és mindenütt kiválasztották a tíz legjobb tervet. Magyarországon kilencre egy zsűri, a tizedikre pedig interneten a nagyközönség voksolhatott; a belgák - némileg demokratikusabban - öt alkotást is beszavazhattak a világhálón. Alapkövetelmény volt, hogy a logónak legyen állandó és változó eleme: ez utóbbit félévente cserélik, hogy azért minden elnökségnek jusson egy kis "nemzeti íz".

A végső szót kilenctagú, politikai-szakmai-művészeti zsűri mondta ki, Magyarországot például Iván Gábor mellett Stefan Lengyel, a Magyar Formatervezési Tanács tagja és Bakos Katalin művészettörténész képviselte. A Belgium színeiben zsűriző Olivier Chastel külügyi államtitkár kérdésünkre annyit mondott, hogy a nyertes logónak esztétikailag vonzónak és mindhárom országban könynyen használhatónak kell lennie. További szempontokat sorolt fel magyar partnere: fejezze ki az együttműködést, hordozzon európai üzenetet, és legyen egyszerű, színesben és fekete fehérben is jól alkalmazható. A döntős alkotásokat egyenként ötszáz, a győztes művet pedig tízezer euróval (hárommillió forinttal) jutalmazzák.

Bár Magyarország csak 2011 első felében áll az EU kormányrúdjánál, a felkészülés már másfél éve intenzíven folyik. Nemcsak azért, mert most töltjük majd be először a posztot, hanem azért is, mert ez lesz az első igazi hármas elnökség. Így aztán a magyar elnökségi csapatnak már 2010 elején bevethetőnek kell lennie. A logón mindenesetre nem fog múlni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.