Emlékezik a bukott koronaherceg

Könyvet írt börtönélményeiről Egon Krenz, a volt NDK egykori állami és pártvezetője.

Amikor gyermekként csatlakozott az úttörőmozgalomhoz, a mamája figyelmeztette: hagyja a politikát, mert ha az "újak" jutnak hatalomra, fel fogják akasztani. A most 71 éves Egon Krenzet, az egykori NDK volt államfőjét és pártfőtitkárát a német újraegyesítés után nem végezték ki, de börtönbe csukták. A néhai első számú keletnémet vezető, Erich Honecker "koronahercegeként" emlegetett expolitikust ugyanis felelősnek találták azért a halálos lövésekért, amelyeket a katonák az NDK-t és az NSZK-t egykoron elválasztó berlini falon át Nyugatra menekülni próbálókra adtak le.

A hat és fél éves szabadságvesztésből közel négy évet leülő, 2003-ban feltételesen szabadlábra helyezett Krenz a rács mögött szerzett élményeiről könyvet írt. A minap megjelent Gefängnis-Notizenben (Börtönjegyzetek) tagadja, hogy neki tudomása lett volna bármiféle "lőparancsról". A Berliner Kurier című lapban megjelent részletekből kiderül: ugyan születtek igazságtalan ítéletek, de az egykori NDK-t összességében szocialista jogállamnak tartja. Erről persze a híres-hírhedt volt keletnémet állambiztonság, a Stasi áldozatai másként gondolkodnak.

A "Börtönjegyzetek" a berlini falomlás huszadik jubileumi évében került piacra - a kommunista ifjúsági mozgalomból, az FDJ-ból a párthierarchia csúcsára jutott Krenz így kért szót magának a hivatalos megemlékezések előtt. Szerinte manapság az NDK kapcsán csak az 1989-es képek, vagyis a berlini, lipcsei és drezdai rendszerellenes tömegtüntetéseken készült felvételek láthatóak. A szerző sokat panaszkodik a "győztesek igazságszolgáltatására" is. Bár jó magaviselete miatt egy idő után csak az éjszakákat kellett a börtönben töltenie, a fegyőrök kezdetben durván, embertelenül bántak vele.

"Kommunistaként" a börtönhierarchia alsó fokán állt - körül-belül egy szinten a gyermekek megrontásért vagy nemi erőszakért elítéltekkel. Leírja, hogy a rabok között tekintéllyel bíró nagydarab fickó "védelmet" ajánlott neki, az illető ugyanis a Bild Zeitung cikkeiben a volt politikus meggyilkolására való felbujtást vélt felfedezni. Az összeesküvés kacsának bizonyult, de az egykori pártlap, a Neues Deutschland épületében rendezett, több száz érdeklődőt vonzó könyvbemutatón viszont komolyan gondolta jóslatát: Lesz még szocializmus német földön.

Egon Krenz
Egon Krenz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.