Nem minden szép és nem minden jó

Pozsonyban és Révkomáromban elsősorban a szlovákiai magyar kisebbség helyzetéről, Budapesten pedig a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának jogállásáról és tevékenységéről tárgyalt Knut Vollebaek, az Európai és Biztonsági Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa.

Dusan Caplovic pozsonyi miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta az EBESZ magas rangú képviselőjének, hogy a kisebbségek jogai Szlovákiában megfelelnek a nemzetközi normáknak, s számos esetben pedig európai viszonylatban is átlagon felüliek. Elismerte, hogy a szlovák-magyar állam- és kormányközi kapcsolatokat jelentős mértékben meghatározza a többségi nemzet és az érintett kabinet viszonyulása a szlovákiai magyar, illetve a magyarországi szlovák közösséghez.

Lapunknak nyilatkozva A. Nagy László, a pozsonyi parlament emberi jogi bizottságának az elnöke kifejtette: - Elmondtam a főbiztosnak, hogy megtévesztő a jelenlegi kormánynak az a gyakran hangoztatott állásfoglalása, miszerint kisebbségi ügyekben megőrzik az eddigi status quót, többek között a szlovákiai magyarság szerzett jogait. Ugyanis ha a felgyülemlett problémákat nem rendezik, akkor ez visszafejlődést jelent és feszültséget okoz. Példaként a pozsonyi Patria közszolgálati rádió esetét említette, amely februártól már csak ultrarövidhullámon sugároz, amelyet azonban Pozsonyban, a Csallóközben és Révkomárom környékén nem lehet fogni, s emiatt a szlovákiai magyarság mintegy negyven százalékát megfosztották a napi anyanyelvi tájékoztatás egyik fontos eszközétől. Felhívtam a vendég figyelmét arra is, hogy Szlovákia még mindig nem fogadta el a kisebbségi törvényt, amely megoldhatná a nemzetiségi intézmények finanszírozását - hangsúlyozta.

Petőcz Kálmán, a Szlovákiai Külpolitikai Társaság tagja szerint jelzésértékű, hogy tíz év után ismét kisebbségügyi főbiztos vizsgálódik Szlovákiában. Tárgyalásait követően Vollebaek közölte, hogy segíteni kíván a problémák rendezésében. - A kisebbségi kérdés nem egyszeri vizsga, amit letudnak, hanem egy folyamat, amelyben újra és újra helyt kell állni - közölte.

A nemrég elfogadott módosított közoktatási törvény végrehajthatatlan, ezért a Szlovák Nemzeti Párt az érvénytelenítését kéri az alkotmánybíróságtól. A döntésig Ján Mikolaj oktatási miniszter nem változtat a korábban kiadott rendeletein, vagyis a magyar tankönyvekben is szlovákul kell feltüntetni a földrajzi neveket - jelentette ki Anna Belousová, a pozsonyi parlament alelnöke. (Sz. J. P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.