Karrierdiplomata lehet az USA új budapesti nagykövete

Tizenöt év gyakorlatát számolhatják fel Washingtonban, ha valóban nem politikai kinevezettet küldenek April Foley utódjának Budapestre.

Karrierdiplomatában vagy külpolitikai szakemberben, nem pedig politikai protezsáltban gondolkodnak ezúttal Washingtonban az új budapesti nagykövet kinevezése előtt - tudta meg lapunk. Ezzel tizenöt éves gyakorlat szűnne meg.

Bár az új nagykövet kinevezése csak a tavaszra várható, értesülésünk szerint egyelőre leginkább három név forog Washingtonban a budapesti utódlással összefüggésben. Robert King ismert külpolitikai szakértő, aki az egy éve elhunyt Tom Lantos demokrata képviselő közvetlen munkatársaként a képviselőház külügyi bizottságának 86 fős stábját irányította, és nyolcmillió dolláros költségvetését kezelte. A 70-es években, Münchenben a Szabad Európa Rádió kutatási igazgatóhelyettese volt, majd a Carter-kormány idején a Zbigniew Brzezinski vezette Nemzetbiztonsági Tanácsban szovjet és kelet-európai kérdésekkel foglalkozott.

A másik két esélyes karrierdiplomata és magyarul is tud. Thomas B. Robertson megbízatása tavaly járt le a ljubljanai nagykövetség élén. 1981 óta külügyes, Budapesten 1990 és 1993 között politikai tanácsosként, 1998 és 2001 között pedig első beosztottként dolgozott. A Clinton-kormány utolsó politikai kinevezettje, Peter Tufo távozásakor ügyvivőként ő állt egy ideig a Szabadság téri képviselet élén. Szintén elképzelhető Kurt Volker kinevezése, aki korábban szintén dolgozott hazánkban. Ő jelenleg az USA NATO-képviseletét vezeti Brüsszelben; a posztot csak tavaly júliusban foglalta el. Volker 2005 és 2008 között a külügy első számú helyettes államtitkára volt.

Egyes hírek szerint a közép-európai térségre általában is jellemző lehet a szakértelemmel nem rendelkező politikai kinevezett nagykövetek viszszaszorulása. Ennek egyik első jele lehet, hogy Varsóban Bush pártfogoltja, Victor Ashe váltótársaként Mark Brzezinski, Obama egy további külügyi kampánytanácsadója készül Lengyelországba. Zbigniew Brzezinski fia a Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekkel foglalkozó egyik igazgatója volt a Clinton-kormány idején. Ashe előzőleg 17 éven át a Tennessee állambeli Knoxville republikánus polgármestereként dolgozott, és diplomáciai hozzáértésének hiánya Washingtonban is érzékelhetően mutatkozott meg az amerikai-lengyel rakétavédelmi tárgyalásokon.

A hazai sajtóban korábban magyar származásúak neve is forgott esetleges nagykövetjelöltként, ilyen eshetőséget azonban értesülésünk szerint e pillanatban nem fontolgatnak. Az egyik bedobott név, Annette Tillemann-Dick fia, Tomicah Tillemann viszont Hillary Clinton külügyminiszter beszédírója lehet. Tillemann, Tom Lantos egyik unokája egyelőre nem fűz kommentárt a megbízatását megszellőztető hírhez.

A budapesti amerikai nagykövetség épülete
A budapesti amerikai nagykövetség épülete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.