Brüsszel élesen bírálja Romániát és Bulgáriát

Románia visszalépett a korrupció elleni harcban, míg Bulgária haladást ért el, miután az előcsatlakozási alapokban befagyasztott pénz egy részét elveszítette - állítja az Európai Bizottság friss jelentése.

Itt a legfőbb ideje, hogy a román hatóságok visszaforduljanak azon az úton, amelyen az utóbbi hónapokban elindultak. Folytatniuk kellene az igazságügyi reformot, s újra lendületet kellene adniuk a korrupció elleni harcnak. Az Európai Bizottság jelentése tartalmazza ezt a kitételt. Az elemzés csak előzetes, mutatóba, a részletes anyag csak a nyáron lát napvilágot. De az uniós végrehajtó testület figyelmeztetni akarta a román politikai elitet, elvesztheti az ország a pénzügyi forrásokat, ha Bukarest nem szedi össze magát. A kritika a román parlamentnek szól, amely megakadályozta, hogy néhány nagyobb ügy a bíróság elé kerüljön.

Ami Bulgáriát illeti, a bizottság elismeri a mintegy 500 millió euró előcsatlakozási alap nyári befagyasztása óta tett erőfeszítéseket, hogy olyan nyomozócsoportokat hozzanak létre, amelyben ügyészek, titkosszolgálati emberek és rendőrök kapnak helyet. A szervezett bűnözés elleni harcban azonban meggyőző eredményeket kellene produkálnia Bulgáriának.

A jelentés csak a következtetéseiben tesz említést ugyanakkor az uniós pénzek elvételének hatásáról. Bulgáriában ez egyértelműen kedvező hatást váltott ki, míg Romániában - amely nem vesztett el uniós hozzájárulást - romlott a helyzet. Ezért az uniós tagországok egy része a leghatározottabban követeli, hogy haladás híján Romániát is fosszák meg az uniós pénzektől. Értesülések szerint Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Finnország, Svédország, Dánia és Ausztria is ezt a véleményt hangoztatja.

Sőt, Ingerborg Grassle német európai parlamenti képviselő, aki a költségvetés végrehajtását ellenőrző bizottság tagja, úgy nyilatkozott, jelentést kér a bizottságtól az uniós pénzek romániai felhasználásáról. Brüsszelben rossz szemmel nézik, ha valamely tagország elherdálja az uniós adófizetők pénzét. (B. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.