Bécsben a magyar-szlovák viszonyról

Teljes jogú tagjává válik-e még az idén Robert Fico pártja, a Smer az Európai Szocialisták Pártjának? E kérdés eldöntésében játszik szerepet az Európai Parlament Szlovákia-munkacsoportja, amely már két éve monitorizálja a vezető szlovák kormánypártot.

Ezt az indokolja, hogy a Smer koalícióra lépett Ján Slota szervezetével, amelyet az EP több pártja szélsőségesnek tart. A munkacsoport figyelmének előterében a Fico-kormány kisebbségpolitikája áll. Az osztrák és holland politikusok vezette bizottságban magyar részről Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője is helyet kapott.

A munkacsoport tegnap Bécsben magyar és szlovák történészek, kisebbségjogi szakértők részvételével tartott konferenciájára meghívták Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettest is, aki azonban a tanácskozás keretében nem volt hajlandó párbeszédre az ugyancsak jelen levő Csáky Pállal, a szlovákiai magyar párt elnökével.

A munkacsoport előtt Caplovic igyekezett nagy eredménynek beállítani a kompromisszumos szlovák tankönyvtörvényt. A bizottságban felmerült viszont, hogy a törvény nem ad többletjogokat a kisebbségeknek, elfogadása csupán egy több évtizede létező gyakorlathoz való visszatérést jelent Szlovákiában. Caplovic támadta a Kárpát-medencei Képviselők Fórumát (KMKF) és megerősítette, hogy az Országgyűlés mellett működő testület ügyében Pozsony panaszt kíván tenni az EBESZ kisebbségügyi főbiztosánál.

A KMKF megítélését illetően magán a történészkonferencián is vita bontakozott a magyar és a szlovák részvevők között. A találkozó nyilvánvalóvá tette, hogy egyhamar nem alakulhat ki konszenzus a két fél között a történelmi együttélés bizonyos alapkérdéseiben. Mint Szabó Vilmos, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke rámutatott, a kölcsönös bizalom újraépítése lassú folyamat, ez csak apró gesztusokon keresztül lehetséges.

Csáky Pál fontosnak mondta, hogy az európai szocialisták figyelemmel kísérik a szlovákiai magyarság helyzetének alakulását. Lapunknak kifejtette: felhívta a munkacsoport figyelmét, hogy Caplovic "szépeket mond külföldön, de merőben másként cselekszik odahaza", valójában a szlovákiai magyarok szerzett jogainak a lefaragásán mesterkedik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.