Gáza török ügyészek előtt

A romokban heverő Gázai övezetből továbbra is rakétákkal lövik Izraelt. Eközben egy török államügyész az izraeli háborús bűnöket vizsgálná.

A Gázai övezetből indított két rakéta csapódott be pénteken Izrael déli részén, de nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban - közölte az izraeli hadsereg. A hadsereg szóvivője szerint a rakétákat a Hamasz radikális palesztin szervezet ellenőrzése alatt álló övezet északi részéből indították. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szóvivője a pénteki támadásokra reagálva kijelentette: a Hamasz a tűzzel játszik. "Nyilvánvalóan szándékosan lehetetlenné akarja tenni, hogy végre nyugalom legyen az ország déli részén" - mondta Mark Regev. Izrael általában a Hamaszt tartja felelősnek a rakétatámadásokért, és többnyire légi csapással torolja meg ezeket, de izraeli tisztségviselők elismerik: az utóbbi időszak támadásai mögött kisebb szélsőséges csoportok állnak.

A hasonló palesztin akciók egyértelműen az izraeli jobboldal és szélsőjobb választási esélyeit növelik. A liberális Haarec legújabb közvélemény-kutatása szerint a Benjamin Netanjahu vezette Likud és a középutas (jelenleg kormányzó) Kadima fej fej mellett áll. A harmadik helyre került Avigdor Lieberman szélsősége nacionalista pártja, az Iszrael Bejtenu. A Munkapárt pedig - történetében először a negyedik helyre szorulhat. Az elemzők szerint Netanjahu óhatatlanul összeütközésbe kerülhet miniszterelnökként Barack Obamával. Netanjahu most nemzeti egységkormányról beszél, amelyben helyet kaphatna a Kadima és a Munkapárt is. A jelek szerint a gázai háború nem javította a Kadima esélyeit, s a Hamasz kérlelhetetlen politikája még inkább jobbra tolja a választókat.

Az izraeliek ebben a helyzetben felemás lépéseket tesznek. Elfogtak és visszairányítottak egy Gázába tartó libanoni segélyhajót, ám az azon szállított vérkészítményeket beengedték Gázába. Közben tovább bombázták az egyiptomi területről kiinduló csempészalagutakat.

Az ankarai főügyészség vizsgálatot indított: elkövettek-e népirtást, illetve emberiség elleni bűnöket Izrael gázai övezeti támadása során. A főügyészség közölte pénteken, hogy egy muzulmán emberjogi szervezet nyújtott be hivatalosan panaszt több izraeli vezető, így az elnök, a miniszterelnök és a külügyminiszter ellen. A török ügyészségek kötelesek minden hivatalosan benyújtott panaszt kivizsgálni. A török törvények szerint az igazságszolgáltatás akkor is eljárhat népirtással, illetve emberiség elleni bűntettekkel vádoltak ellen, ha azok más országokban követték el a terhükre rótt tetteket.

A munkapárti Ehud Barak védelmi miniszter egy Netanjahu-gúnymaszkos támogatójával
A munkapárti Ehud Barak védelmi miniszter egy Netanjahu-gúnymaszkos támogatójával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.