Tádzsik légtérajánlat

Alighogy visszamondta a kirgiz vezetés az országban lévő amerikai légi támaszpont működtetéséről szóló szerződést, Biskek máris jelezte, hogy hajlandó tárgyalni Washingtonnal a bezárás kapcsán felmerülő nehézségekről. A közép-ázsiai ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetője szerint a manaszi bázis megszüntetését nem övezi teljes egyetértés Kirgizisztánban.

- Készek vagyunk a konstruktív tárgyalásokra - jelentette ki a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek Adahan Madumarov, aki egyúttal Biskek kifogását is megfogalmazta, miszerint Kirgizisztán egyetlen afganisztáni újjáépítési projektben sem vehetett részt, noha nemcsak közeli szomszédja az országnak, de az ott állomásozó NATO-katonák számára fontos logisztikai kapcsolatot is biztosított a manaszi bázis révén.

Az együttműködés folytatására vonatkozó finom utalás ellentmond annak a héten Moszkvában kötött megállapodásnak, amely szerint az orosz fél 150 millió dollár vissza nem térítendő támogatást, valamint kétmilliárd dollár hitelt nyújt az országnak. Igaz, az orosz vezetés tagadja, hogy az amerikai bázis felszámolása és a támogatás között összefüggés lenne. Közben tegnap Szergej Lavrov külügyminiszter megerősítette, hogy Oroszország kész saját területén átengedni a NATO Afganisztánba szánt, nem katonai jellegű szállítmányait.

Az Egyesült Államok vélhetően megpróbálja pótolni a manaszi bázist, akár a Washingtonhoz újra közeledő Üzbegisztánban, akár a Moszkvára újabban neheztelő Tádzsikisztánban, amelynek vezetője, Emomali Rahmon kis híján lemondta e heti moszkvai találkozóját. A tádzsik vezetés tegnap már jelezte: készek a NATO-szállítmányok számára biztosítani az ország légterét. Legalábbis így nyilatkozott Tracey Ann Jacobson dusanbei amerikai nagykövet újságíróknak. A közlés szerint nem katonai jellegű NATO-szállításokra adnának zöld utat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.