Szlovén fricska a horvátok NATO-tervének

Janez Jansa volt szlovén kormányfő jobbközép pártja nem volt hajlandó voksolni a horvát NATO-tagságról, így nem jött össze a támogatáshoz szükséges kétharmados többség.

A szlovén parlamentben hasonló huzakodás kezdődött "kicsiben", mint ami a két ország határvitájában már tizenhét éve zajlik. A tavaly novemberben hivatalba lépett Borut Pahor szlovén miniszterelnök által elrendelt revízió szabálytalanságokat tárt fel a 2007-es állami büdzsé mérlegében. Janez Jansa - aki akkoriban az országot vezette - politikai támadásnak minősítette ezt, és párttársaival együtt csütörtök este elhagyta az üléstermet, éppen azelőtt, hogy Albánia és Horvátország NATO-tagságáról szavaztak volna a képviselők. Egyelőre nem tudni, mikor folytatódhat a félbeszakadt ülés.

Pahor szerint Szlovéniának állnia kellene ígéretét, és támogatni a horvátok belépését a katonai tömbbe. Jansa azt válaszolta: megszavazzák, ha a kormányzó baloldal abbahagyja a visszamenőleges költségvetési kutakodást.

Az átmeneti szlovén belpolitikai patthelyzet ismét a horvátokon csattan, megint a szlovénokra kell várniuk. Zágrábban hiába örültek tehát annak, hogy Belgium is igent mondott a héten a NATO-tagságukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.