Rémálmok ellen gyakori e-mailezés

Az arab világban egyesek a CIA vagy a Moszad ügynökeinek tartják őket - az Irakból bejelentkező webpáciensek többsége azonban meglepően nagy bizalommal van a Christine Knaevelsrud irányítása alatt dolgozó, arab származású pszichiáterek iránt.

A tavaly áprilisban indított Interapy program távsegítséget igyekszik nyújtani a terrorcselekmények, emberrablások, nemi erőszakok traumáitól szenvedő áldozatoknak, a bombamerényletek, gyilkosságok és más szörnytettek szemtanúinak. Elsősorban azzal, hogy a kezelés lehetőséget ad a rémálomszerű emlékek "kibeszélésére", pontosabban leírására.

Christine Knaevelsrud, az Interapy vezetője
Christine Knaevelsrud, az Interapy vezetője

- Az már komoly eredmény, ha a páciensek a trauma elfojtása helyett hajlandók legyőzni bűntudatukat és szégyenérzetüket, e-mailek megírásával pedig szembesülni az átélt borzalmakkal, megaláztatásokkal - mondta lapunknak a kínzások áldozatainak rehabilitációs kezelésére szakosodott berlini intézet, a BZFO munkatársa. Az 1992-ben alapított BZFO-t eredetileg a náci rémuralmi rezsim, illetve az egykori NDK titkosrendőrsége, a Stasi által megkínzottak pszichikai rehabilitálására hozták létre. Időközben az ENSZ és az Európai Unió által is támogatott intézmény hatóköre globálissá vált: tavaly a Balkántól Ázsián át Afrikáig a világ ötven országából ötszáz pácienst kezeltek.

Knaevelsrud szerint az Interapy-módszer valahol a XVII-XVIII. században dívott levelezőpartnerségre hasonlít, hiszen a páciens és a pszichiáter teljesen ismeretlenül, személyes találkozás nélkül vált bizalmas üzeneteket egymással. Az internet elsősorban a kommunikáció gyorsaságában, illetve a "megnyílástól" való félelmek leküzdésében segít.

A 33 éves, lübecki születésű klinikai pszichológus a webterápiával még amszterdami egyetemi tanulmányai alatt ismerkedett meg, és először némi szkepszissel fogadta. Hollandiában a netes távkezelés időközben az alapellátás része lett, amelyet fizetnek az ottani betegbiztosítók.

A német külügyi tárca által is finanszírozott, a Zürichi Egyetemen dolgozó Birgit Wagnerral közösen menedzselt Interapyra tizenkét arab szakembert képeztek ki. Irakban nem találtak ugyanis pszichológust: Szaddám Huszein rezsimjének összeomlása után mindenki elmenekült.

Az akár több hónapos kezelésre eddig 250-en jelentkeztek, jelenleg ötven pácienssel dolgoznak. Az ő esetükben is a neten kitöltött kérdőívek alapján mérték fel, alkalmasak-e a rendszeres írással járó webterápiára. A kezelt betegek hatvan százaléka 30-50 év közötti férfi. Érdekes módon a nyugati világban lélekgyógyászhoz ilyen arányban a nők fordulnak. Az iraki állapotokat ismerve az Interapyra sokkal nagyobb igény mutatkozna, de az internet-hozzáférés szűkössége és a gyakori áramkimaradások is komoly akadályt jelentenek. Az észak-iraki Kirkukban már nyitottak irodát, a kurd területeken két másikat is terveznek. Bagdadba, Bászrába még nem merészkednek.

- A webterápia nem tudja meg nem történtté tenni a szörnyűségeket. A páciensek viszont megtanulják kibírni, hogy gondoljanak az átélt borzalmakra - hangoztatta Knaevelsrud.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.