Hillary Clinton és Joe Biden utódlása is gyanús

Húsz éve nem mentettek fel Amerikában kormányzót a Clinton-Lewinsky-ügyből is ismert közjogi felelősségre vonással (impeachmenttel). Az FBI tovább vizsgálja, hogy a leváltott demokrata politikus árulta-e Barack Obama megüresedett helyét.

Egyhangú, 59:0 arányú szavazattal váltotta le (helyi idő szerint) csütörtökön Rod Blagojevich kormányzót Illinois állam törvényhozása; vele szemben korrupció miatt vizsgálódik az FBI. A közjogi felelősségre vonási eljárásban (impeachment) a szenátus lényegében bíróságként működött. Pat Quinn, az eddigi - szintén demokrata - alkormányzó azonnal elfoglalhatta helyét a Chicagót, az ország harmadik legnagyobb városát is magába foglaló északi állam élén. Az 52 éves, állítólag a Fehér Ház későbbi bevételét is fontolgató politikus karrierje helyben legalábbis befejeződött: örökre eltiltották attól, hogy közfunkciót töltsön be Illinoisban.

Blagojevich a végére már mindenkit maga ellen haragított a törvényhozásban: ahelyett, hogy időben bírái elé állt volna, New Yorkban adott interjúkat. Illinoisban még soha nem búcsúztak el így kormányzótól, Amerikában utoljára 1988-ban, Arizonában.

A négynapos "per", amelynek során az ártatlanságát hangoztató szerb-amerikai kormányzó is meggondolta és elszánta magát egy háromnegyed órás, drámai védőbeszédre, a büntetőeljárást nem érinti. - Nem bizonyítottak rám bűncselekményt, és nem is tehetik, mert nem történt ilyesmi - hangoztatta Blagojevich, de a szövetségi hatóságok nem sokára vádat emelnek ellene. Új vallomásokra hivatkozva az FBI ügyésze ehhez haladékot kért. A nyomozóknak az alapanyagot az a több ezer, az elhangzott trágárságok miatt sűrű kipontozással átírt telefonbeszélgetés adja, amelyet az FBI lehallgatott és rögzített.

Az egyébként is országos botrányt csak növelte, hogy éppen az (akkor még) megválasztott elnök, Barack Obama szenátusi utódlásával kapcsolatos az egyik gyanú. Eszerint Blagojevich pénzt, illetve jól fizető állást, felügyelőbizottsági tagságot igyekezett kicsikarni magának és feleségének attól a jelölttől, aki megkapta volna a posztot. A december elején kitört botrány nyomán Blagojevich nem mondott le, így gyakorolhatta jogát, hogy megnevezze Obama, az előző szenátus egyetlen afroamerikai tagja utódját. Történetesen a szintén afroamerikai demokratát, Roland Burrist jelölte, akit a szenátus némi politikai és jogi huzavona után tagjai közé fogadott.

Nemcsak Obama, hanem a külügyminiszterré előrelépő Hillary Clinton, illetve Joe Biden alelnök szenátusi utódlásával kapcsolatban is vetődtek fel kérdések. New Yorkban Caroline Kennedy lépett vissza a jelöltségtől kurtán-furcsán, Bident pedig egy barátja pótolja, de utóbbi valószínűleg csak az éppen Irakban szolgáló ifjabb Bidennek melegíti elő a szenátusi széket. Mindezek nyomán egyre többen szorgalmazzák, hogy lemondás esetén ne a kormányzó állíthasson jelöltet, hanem tartsanak rendkívüli választásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.