A Hamasz is megdicsérte Erdogant

Többezres lelkes tömeg hősként fogadta péntek hajnalban az isztambuli repülőtéren a svájci Davosból hazatérő török kormányfőt. Recep Tayyip Erdogan tüntetően távozott a svájci városban zajló Világgazdasági Fórumról, miután egy pódiumbeszélgetésen szenvedélyes hangú vitát folytatott Simon Peresz izraeli elnökkel a gázai offenzíváról.

A Washington Post egyik újságírója által moderált vitán Erdogan felhánytorgatta, hogy a Gázai övezet elleni támadással semmissé váltak a török diplomácia erőfeszítései, így a közvetítése Szíria és Izrael között a közel-keleti megbékélésre. A jelenlévő hírügynökségek szerint Peresz ekkor hosszas "védőbeszédben" indokolta a gázai offenzívát, és egyre indulatosabb hangnemben minden felelősséget, így a palesztin civilek halálát is a Hamaszra hárította. Tagadta, hogy Izrael nem engedte volna be a Gázai övezetbe a humanitárius segélyeket.

A válaszolni készülő török kormányfőt a moderátor igyekezett leinteni, mondván, a vita véget ért. Ám Erdogan közölte: Peresz hangneme is jelzi lelkiismeret-furdalását, hogy embereket gyilkoltak, "mert gyilkolni azt megtanultak". Peresz ujjával Erdoganra mutatva azzal reagált: "Maguk is ezt tennék, ha rakéták hullanának Isztambulra." A török kormányfő ekkor felállt, és bejelentette, hogy távozik Davosból.

Az Anadolu török hírügynökség azt jelentette, hogy néhány perccel később Peresz és Erdogan telefonon megbeszélte a történteket, és az izraeli elnök bocsánatot kért. De utóbb az izraeli elnöki hivatal szóvivője cáfolta, hogy Peresz megkövette volna Erdogant. Az AFP szerint a Hamasz közleményben üdvözölte Erdogan davosi "bátor kiállását a cionisták áldozatai mellett".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.