Maliki megerősödhet Irakban

Részt veszünk a választáson, és bepótoljuk, amiről négy éve lemaradtunk - mondta Ami Ali al-Szulajman, az iraki Anbar tartomány egyik szunnita sejkje a Reutersnek, az al-Kaida által megölt fia portréja alatt üldögélve. Irakban ma tartományi választásokat tartanak, és sokan a demokratikus intézmények megszilárdulását, a politikai elit kicserélődését és a felekezeti megosztottság visszaszorulását várják a voksolástól.

S bár egy éve vége az iraki háború legvéresebb fejezetének, a felekezeti, etnikai ellentétek még nem simultak el: a 18 tartományból csak 14-ben tartják meg a szavazást, három félig autonóm kurd tartományban később voksolnak, ahogy az arabokhoz vagy kurdokhoz való tartozása miatt vitatott Kirkuk provinciában is.

Ezzel együtt a szavazásnak nagy a jelentősége, hiszen a most megválasztandó tartományi testületek választják meg a tartományi kormányzókat, irányítják a helyi közigazgatást, szervezik az újjáépítési terveket. A szavazás eredménye pedig befolyásolhatja a decemberre tervezett általános választások kimenetelét is.

A kampányt nagy lelkesedés kísérte, a korábbi választásokon az emberek féltek megjelenni az urnánál. A 440 képviselői helyért 14 431 jelölt indult - közülük csaknem négyezer nő.

A mai szavazás egyik jelentősége, hogy a korábbi választásokat bojkottáló szunniták részt vesznek a voksoláson. Ez több helyen felboríthatja a politikai összetételt: az al-Kaidával szemben az amerikaiak oldalán harcoló szunnita sejkek nagy megbecsülésre tettek szert.

Visszaszorulhatnak a vallást politikával keverő pártok. Az irakiak 42 százaléka világi pártok jelöltjeit látná szívesen a tartományi testületekben, és csak 32 százalékuk voksolna "vallásos pártra". Ez jó jel Nuri al-Maliki kormányfő Dava pártjának. A síita, de jobbára szekuláris párt célja elnyerni a déli tartományokat a rendkívül erős Iraki Legfelsőbb Iszlám Tanácstól.

A rendőrök és a katonák már szerdától szavazhattak Irakban, a szombati tartományi voksolás előtt
A rendőrök és a katonák már szerdától szavazhattak Irakban, a szombati tartományi voksolás előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.