Kóka: Európa elvesztegette az elmúlt három évet

Négy év múlva már a Nabuccón jöhet a gáz Magyarországra - véli Kóka János. A volt gazdasági miniszter, az SZDSZ frakcióvezetője a mai konferenciától a közös európai álláspont kialakítását segítő testület létrehozását várja.

- A parlament Nabucco-bizottsága elnökeként mit vár a mostani konferenciától?

- 2006-ban, amikor az akkor általam vezetett gazdasági minisztérium szervezte az első budapesti Nabucco-konferenciát, a kormányfő még bizonytalanabbul nyilatkozott a tervet illetően. Aztán megalakult a parlament Nabucco bizottsága, és azóta, mintha elindult volna valami. Úgy vélem, hogy az ötpárti bizottság sikeresen tölti be a katalizátor szerepét. Az a dolgunk, hogy ebben a kérdésben legalább Magyarországon belül ne legyen vita. Európának húsz év múlva a mai igényeknél 150-200 milliárd köbméterrel több gázra lesz szüksége. Márpedig a Kaszpi-térségben és a Közel-Keleten ennél nagyobb készletek vannak. Igaz, addig meg kellene építeni egy 3300 kilométer hosszú csővezetéket, ez pedig nyolcmilliárd euróba kerül. Európa az elmúlt hét évben konferenciák tucatjait szervezte, stratégiai papírok tonnáit gyártotta le, az ott rejlő gázkincs kinyerésére érdemben viszont csak az oroszok és a kínaiak léptek. Ha Európa továbbra is Csipkerózsika-álmát alussza, akkor győzött az orosz gázmonopólium. Nem véletlen, hogy miközben az olaj szabad piaci ára harmadára esett, a gázé most is szinte rekordszinten áll.

Ráadásul Európa hátrányban van: a Gazprom mögött ott áll az egész orosz politikai elit, míg a Nabucco-projekt mögül hiányzik az egységes politikai támogatás, és mindenki egyenként tárgyal Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánnal. Brüsszel betölthetett volna egyfajta központi szerepet, de ez eddig valahogy nem sikerült. De meg kell értenünk: Brüsszelben, Londonban vagy Párizsban csak az újságokból értesültek arról, hogy Szófiában, Újvidéken vagy Szarajevóban kihűltek a lakások. Az orosz gáznak pedig leginkább mi, kelet-európai tagállamok vagyunk kiszolgáltatva. Ez főleg a mi problémánk, ezért nekünk is kell megoldanunk. A mostani konferencián a magyar parlamenti bizottság mintájára meg kellene alakulnia annak a nemzetközi Védnöki Testületnek, amely abban segíthetne, hogy Európa végre egységes állásponttal állhasson a tárgyalópartnerek elé.

- Mikor és ki adna pénzt a beruházásra?

- Ha ma az építkezésben érdekelt cégeknek kizárólag üzleti alapon kellene döntést hozniuk a Nabuccóról, akkor a beruházás valószínűleg nem valósulna meg. A válság miatt a részt vevő cégeknek nem támogatásra, hanem hitelgaranciára van szüksége. Az építéshez szükséges nyolcmilliárd euró többségét bankhitelekből állnák, és ennek döntő részét az unió beruházási bankjai, az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) fedezhetnék. Nekik kellene előfinanszírozniuk a beruházásokat, mégpedig a remélt gázlelőhelyekkel kötött tényleges szerződések nélkül. A lehetséges beszállító államok, például Azerbajdzsán vagy Türkmenisztán, addig ugyanis nem szerződnek, amíg nincs készen a vezeték. Ez az igazi 22-es csapdája. Uniós garanciával viszont megépülhetne a csővezeték, megnyílnának a gázlelőhelyek, és a beruházó cégek kivásárolhatnák a pénzintézeteket. Ezért az európai bankokkal 2009 első félévben meg kellene állapodni.

Egyébként cáfolnám azt a széles körben elterjedt állítást, miszerint a legnagyobb gázkészlettel rendelkező Azerbajdzsán vagy Türkmenisztán gázkitermelését több évtizedre előre felvásárolta volna a Gazprom. Ez nincs így, nem is beszélve a szintén forrásországnak számító Irakról, Egyiptomról.

- A mostani gázkrízis nem riasztja el az uniót a gáz felhasználásától?

- Úgy vélem, a gázkrízis pontosan megmutatta, miért is van szükség a Nabuccóra. Önmagában a Nabucco azonban csak az energiabiztonság szükséges, de nem elégséges feltétele. Fokozott energiatakarékosságra és a megújuló energiaforrások jelentőségének növelésére is szükség van. Rövid távon legjobb megoldás az energiatakarékosság. Miniszterként is ennek érdekében próbáltam tenni, de lehetőségeim sajnos korlátozottak voltak: a zöld bizonyítvány intézménye például hatékonyabb eszköz lett volna a megújuló energiaforrások elterjesztésére. A szocialisták és a Fidesz 2006-ban mégis szokatlan egységességgel söpörték le az asztalról.

- Miniszterként már 2006-ban sürgette az alternatív gázforrások bekapcsolását, valamint az unióval egy budapesti energiabiztonsági központról tárgyalt. Most 2009-et írunk. Mikor lesz így Nabucco-gáz?

- Európa az első orosz-ukrán gázvita óta eltelt három évet elvesztegette. A mostani konferencián már nem a keretekről kellene beszélgetnünk, hanem hogy mikor induljon a beruházás. Az Ön által említett központ nem jött létre, de ma már ennél nagyobb problémákkal kell szembesülnünk. A Nabuccóból egyébként az elképzelések szerint 2013-ban érkezhetne hozzánk először gáz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.