Karrierdiplomata az új szlovák külügyminiszter

Hétfőtől Miroslav Lajcák váltja a szlovák külügyminiszteri poszton Ján Kubist, aki az ENSZ genfi székhelyű Európai Gazdasági Bizottságának ügyvezető titkára lesz. Értesülésünket a pozsonyi kormányhivatal megerősítette.

A negyvenhat esztendős karrierdiplomata jelenleg az Európai Unió Bosznia-Hercegovináért felelős főmegbízottja. A pozsonyi Komensky Egyetem Jogtudományi Karán, majd a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett diplomát. Pályafutását 1991-ben Csehszlovákia moszkvai nagykövetségén kezdte majd a pozsonyi külügyminisztérium, később pedig a kormányhivatal irodavezetője lett. 1994-ben nevezték ki Szlovákia tokiói nagykövetévé, majd onnan Belgrádba került a szlovák nagykövetség élére. 2005-ben ő vezette George W. Bush és Vlagyimir Putyin pozsonyi találkozóját előkészítő bizottságot. Ezt követően Javier Solana uniós külpolitikai főmegbízott személyes kérésére felügyelte a montenegrói népszavazást, amelyben a Szerbiától való elszakadásról döntöttek. Közeli kapcsolatok fűzik őt Eduard Kukan volt szlovák külügyminiszterhez, aki az ENSZ főtitkárának Balkánért felelős különleges megbízottjaként tevékenykedett 1991 és 2001 között. Lajcák ekkor a személyes asszisztense volt.

Miroslav Lajcák angolul, németül oroszul, szerbül és bolgárul beszél. Robert Fico mindenképpen karrierdiplomatát, a nemzetközi politikai életben ismert és elismert személyiséget keresett Ján Kubis helyére. Mikulás Dzurinda szlovák csúcsdiplomataként jellemezte az új szlovák külügyért, akinek azonban tudatosítani kell azt, amivel szerinte elődje is szembesült: hogy a fontos külpolitikai döntéseket nem a minisztériumban, hanem a pozsonyi kormányhivatalban hozzák meg - vélekedett a volt szlovák kormányfő.

Miroslav Lajcák
Miroslav Lajcák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.