„A palesztinokat nem védi meg senki”

Eddig több mint kétszáz csomagot osztottunk ki, a következő adagot ma és holnap juttatják el a rászorulóknak a Gázai övezetben - mondta immár Budapesten a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) palesztin munkatársa, L. Reged Khaled. A magyarul kiválóan beszélő palesztin gyógyszerész és családja a múlt héten menekült ki a háború sújtotta övezetből. Mint mondta, sok minden nehezítette a hárommillió forint értékű segélyszállítmány összeállítását. Az eredeti elképzelés helyett nem egyiptomi, hanem inkább gázai kereskedőktől szerezte be az árucikkeket, mert az Egyiptomból érkező szállítmányokra a Hamasz rátette a kezét.

- Most, a háború után fegyveres csoportok uralják az utcákat, vigyázva kell mozogni a helyi önkéntes munkatársaknak - mondta a gyógyszerész a jelenlegi állapotokról. Egyelőre az is bizonytalan, hogyan tudják kifizetni a szétosztogatott árut, hiszen Izrael nem enged be készpénzt az övezetbe, bankforgalom pedig már nincs.

Munka az alagútban: érkezik az áru
Munka az alagútban: érkezik az áru

Reged 1985-ben jött Magyarországra tanulni. 2000-ben "hazamentek" Gázába, hogy Reged lássa még a szüleit, és a gyerekek ismerjék meg a helyi kultúrát. - Eleinte jó volt, aztán egyre kilátástalanabb lett a helyzet - tette hozzá. Gyakran töltöttek Magyarországon pár hónapot, hogy feltöltődjenek. Amikor 2004-2005-ben meghaltak a szülei, akkor merült fel először komolyan, hogy visszajönnek Magyarországra. Ez azonban bonyolultnak ígérkezett: lánya hét hónapos terhes volt, nem engedték ki, az egyik fia pedig utolsó évét járta a középiskolában, és ott akarta befejezni. Ezért tavaly ősszel még mindig az övezetben éltek, ahol Reged egy patikát igazgatott. - A legutóbbi három hónapban már semmit sem lehetett kapni, az áramszolgáltatás 18 órát szünetelt naponta, háztartási gáz nem volt, gyümölcsöt nem lehetett kapni, tejtermékek nem voltak. Kétszeres áron vehettünk lisztet, tésztát, rizst, olajat - számolt be akkori életükről.

Terveikbe beleszólt a háború is. - Eleinte nem is hittük el, hogy háború lesz, a palesztin embernek ez természetes állapot. Először azt láttuk, hogy kormányzati épületeket támadnak, célzott likvidálások vannak, úgy éreztük, relatív biztonságban vagyunk. De aztán már mindenki célpont lett - mesélt a rettegésről Reged.

Felvették a kapcsolatot a tel-avivi magyar követséggel, ahol a háború kitörésétől kezdve rendszeresen érdeklődtek hogylétük felől. Észak felé nem menekülhettek: Hán-Juniszból két katonai blokádon keresztül kellett volna átjutniuk. Egyszer csak jött a hívás a nagykövetségtől, induljanak. - Találtunk egy bátor taxist, aki a kisbuszában, négyszeres áron elvitte a kilencfős családunkat a déli, rafahi átkelőhöz - idézte fel az utolsó Gázában töltött órát.

- Nem a Hamasz ellen, hanem a palesztin nép ellen vívták a háborút - mondta Reged, hangsúlyozva, hogy neki, mivel segélyszervezet munkatársa, semlegesnek kell maradnia. Szerinte a Hamasz a maga részéről felkészült: nem fegyverekkel, hanem búvóhelyekkel.

Most mindannyian egy 53 négyzetméteres lakásban élnek Budapesten. Gyógyszerészként szeretne elhelyezkedni, a gázai patikát a munkatársak és a testvére gondjaira bízta. - Nem tehetek róla, hogy Gázában születettem, de egész életében fizet érte az ember - panaszolta borús arccal.

- Ez regionális háború, Izrael, Irán, Katar, Szíria között - mondta Reged, majd keserűen hozzátette: "A palesztinokat nem védi meg senki."

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egyenként 12 kilogrammos egységcsomagjai tartós élelmiszereket (rizst, tésztát, olajat, hal- és borsókonzerveket, teát, paradicsomszószt és levesfűszert) tartalmaznak. A csomagok közel négyszáz nagycsaládnak nyújtanak életmentő segítséget. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 2004 óta harmadik alkalommal hajt végre humanitárius és fejlesztési programot a Gázai övezetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.